Denemarken mag speciale shirt niet dragen

FIFA heeft het verzoek van Denemarken afgewezen om tijdens het WK te trainen in shirts met de woorden “mensenrechten voor iedereen” erop. De Deense voetbalbond (DBU) zei in 2021 dat hun twee sponsors van het trainingspak plaats zouden maken voor kritische berichten over Qatar. En ze beloofden ook het aantal reizen naar het land te minimaliseren om commerciële activiteiten te vermijden die de evenementen van de WK-hosts promoten. Qatar is onder intense druk komen te staan ​​vanwege de behandeling van buitenlandse werknemers en beperkende sociale wetten, waardoor veel deelnemende teams hun bezorgdheid uitten. Het land ontkent beweringen dat arbeiders werden uitgebuit.

FIFA weigerde commentaar te geven.De regels bepalen dat teamuitrusting geen politieke, religieuze of persoonlijke slogans, uitspraken of afbeeldingen mag bevatten. “Wij geloven dat de boodschap ‘mensenrechten voor iedereen’ universeel is en geen politieke oproep, maar iets dat iedereen kan steunen”, zei Jensen. De FIFA schreef deze maand aan de WK-teams en drong er bij hen op aan zich te concentreren op voetbal in Qatar en de sport niet te laten meeslepen in ideologische of politieke kwesties.

Shirt sponsor Hummel zei in september dat het de details van de Deense WK-truien had afgezwakt. En ze brachten voorafgaand aan het toernooi een zwarte kit uit als protest tegen de mensenrechtensituatie van Qatar. Denemarken speelt op 22 november zijn eerste wedstrijd van het WK tegen Tunesië in Groep D. Vier dagen later nemen ze het vervolgens op tegen Frankrijk, voor hun laatste groepswedstrijd met Australië op 30 november. Wij zijn benieuwd hoe er wordt gereageerd op statements van andere landen, Nederland heeft al aangekondigd ook met een statement te komen op het WK in Qatar.