Wedstrijdbal WK 2022

Al Rihla is de officiële voetbal voor het WK in Qatar

Wat is de officiële voetbal voor het WK 2022 in Qatar?

Net als alle voorgaande WK’s sinds 1970 is de officiële voetbal voor de mondiale titelstrijd in Qatar ontworpen door Adidas. Het Duitse sportmerk gaf de naam ‘Al Rihla’ aan het speeltuig, hetgeen Arabisch is voor ‘de reis’. Een deel van de opbrengst van de bal zal worden besteed aan een goed doel. Voordat de wedstrijdbal gebruikt zal worden bij de openingswedstrijd tussen Nederland en Senegal zal de kleurrijke bal een rondreis hebben gemaakt langs tien steden in de wereld, onder meer Riyad, Mexico-Stad, New York, Berlijn, Londen en Parijs. In deze plaatsen zet Adidas zich in voor verbetering van toegankelijkheid en gelijkheid in de sport. In Riyad wordt bijvoorbeeld een trainingsveld aangelegd voor een vrouwenteam.

wk bal qatar 2022

Wat is er zo bijzonder aan deze voetbal?

Adidas claimt dat de ‘Al Rihla’ de snelste bal ooit is. Dit zou zijn gebleken na vele tests in laboratoria en windtunnels, maar ook in de buitenlucht. Dat is te danken aan de wijze waarop de bal is geproduceerd en het materiaal. Aan de oppervlakte zijn ten behoeve van de aerodynamica kleine inhammetjes gemaakt, waardoor de bal een constante vluchtroute aanhoudt.
Zoals gemeld wordt een deel van de opbrengst van de bal, met een verkoopwaarde van zo’n 140 euro, beschikbaar gesteld aan een goed doel. In dit geval is dat Common Goal, een stichting die werd opgezet door de Spaanse oud-international Juan Manuel Mata, nu speler van Manchester United. Het project zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben. Meerdere bekende spelers en trainers hebben zich solidair verklaard en dragen ook één procent van hun salaris af aan Common Goal. Tot hen behoren Vivianne Miedema, Andre Onana, Jürgen Klopp en Cyriel Dessers.

Welke voetballen werden op voorgaande WK’s gebruikt?

De historie van de WK-voetbal is een lange en gaat terug tot de eerste titelstrijd in 1930. Het werd er meteen een met een opvallend verhaal, want in de finale werd de eerste helft gespeeld met de Argentijnse Tiento, terwijl de gastheren van Uruguay de T-Model leverde voor de tweede helft. Met dank aan die grotere en zwaardere bal wist Uruguay een achterstand alsnog in 4-2 winst om te buigen. In het verleden waren er wel vaker problemen met de speelbal, die de eerste edities van het WK steeds door andere producenten werd geleverd. In 1962 werd de in Chili geproduceerde bal (Crack) door de scheidsrechter van de openingsmatch al snel verruild voor een Europese variant. Dat zou de tendens zijn voor het hele toernooi, er werd met meerdere baltypes gespeeld. Vooral omdat de lokaal geproduceerde bal door menig team niet werd vertrouwd. Tot 1934 werd nog gespeelde met de vermaarde bal met veters, in 1938 werd een bal met dertien vlakken gebruikt en in 1954 werd voor de eerste keer een bal met achttien vlakken gebruikt. Het was er een van Zwitserse makelij.

Adidas krijgt de heerschappij

Sins 1970 is Adidas dus de leverancier van de ballen. De eerste in een lange rij kreeg de titel Telstar, een naam die later vaak gebruikt zou worden, zoals in 2018 nog in Rusland: de Telstar 18. De Telstar van 1970 had 32 velden (zwart en wit) en dat was vooral belangrijk voor de zichtbaarheid op televisie, toen nog gedomineerd door zwart-wit beeld. Het WK van 1970 was het eerste dat live in de huiskamers kwam. In 1974 werden twee ballen gebruikt, de Telstar Durlast en Chile. De laatste was een geheel witte uitvoering van de Telstar en deze modellen waren de eerste (met dank aan het gebruik van polyurethaan) die goed bestand waren tegen regenachtige omstandigheden. In 1978 werd in Argentinië de Tango gelanceerd, een bal die jarenlang heel populair bleef. De Tango-versie van 1982 was ook de laatste leren bal waarmee het WK werd afgewerkt. De Tango Azteca (1986, WK Mexico) werd geheel van synthetisch materiaal gemaakt. De zo herkenbare Tango-cirkels zouden tot het WK van 1988 gangbaar blijven, al werd dat jaar wel een meerkleurenversie gebruikt: de Tricolore. Na de Fevernova en Teamgeist zag in 2010 de Jabulani het levenslicht. De bal was bij de spelers (en het publiek) niet geliefd vanwege de onvoorspelbaarheid. Via de Brazuca (van zes vlakken gemaakt) en de Telstar 18 zijn we dus inmiddels aanbeland bij het volgende Adidas-project.

Wordt de WK voetbal alleen op het WK gebruikt of ook in competities?

De kleurstelling van de WK-ballen zien we eigenlijk alleen terug tijdens de titelstrijd, maar er zijn competities waarin we de bal in een bepaalde variant ook gebruikt zien worden. Met name de Tango was lange tijd populair. In Nederland is Derbystar de officiële voetbal voor de Eredivisie, dus daar zullen we de Al Rihla niet gebruikt zien worden.

In 2022 is het weer zo ver, het WK voetbal. Om de vier jaar wordt er een wereldkampioenschap voetbal georganiseerd. In 2022 nemen 32 landen het opnieuw tegen elkaar op in Qatar. Dit WK zorgt ook voor een primeur: voor het eerst in de geschiedenis van het voetbal wordt het WK georganiseerd in de winter. Dit komt doordat het in de zomer tot wel 45 graden kan worden in Qatar. Op een WK voetbal hoort ook een officiële wedstrijdbal. Hieronder vertel ik je alles wat je moet weten over de wedstrijdbal van het komende WK in Qatar.

Uitleg officiële wedstrijdbal WK 2022

Zoals hierboven vermeld vindt in 2022 opnieuw het WK voetbal plaats. Bij elk WK hoort ook een officiële wedstrijdbal. Voor elke editie wordt een uniek exemplaar ontworpen en gemaakt waar dan het hele kampioenschap mee gespeeld wordt.

Al sinds 1970 is Adidas de producent van de officiële WK-bal. Iedere keer krijgt de bal ook een speciale naam die op één of andere manier verband houdt met het land waarin er gespeeld wordt. Adidas heeft nog een contract tot 2030 voor het aanleveren van de WK-bal.

Wat wordt de naam van de wedstrijdbal WK 2022 Qatar?

De bal is nog niet officieel voorgesteld maar de naam ervan is wel al gekend. De naam van dit exemplaar wordt ‘RIHLA’. ‘Rihla’ is het Arabische woord voor reis of verslag waarin een reis gedocumenteerd wordt. Men heeft de inspiratie gehaald uit oude Arabische boeken, het is dus spannend afwachten tot we het ontwerp te zien krijgen.

Wat waren de wedstrijdballen van de laatste 3 WK’s?

Het vorige wereldkampioenschap vond plaats in 2018 en werd gespeeld in Rusland. De bal die daar gebruikt werd had de naam ‘Telstar 18′. Vier jaar eerder was Brazilië het gastland voor het WK. Toen stelde Adidas de Brazuca voor als officiële bal. Tot slot was er ook nog het WK in Zuid-Afrika in 2010. Het WK dat bekend werd door zijn vuvuzela’s mocht gebruik maken van de alombekende ‘Jabulani’.

Wanneer is de officiële lancering van de WK 2022 wedstrijdbal en waar kan je hem dan kopen?

De officiële lancering van de wedstrijdbal van het WK 2022 zal plaatsvinden in april 2022. Deze lancering zal op dezelfde dag gebeuren als de loting voor het WK. Het is dus nog even in spanning afwachten tot we alle informatie krijgen.

De bal zal verkrijgbaar zijn via de officiële shops van Adidas. De prijs is op dit moment nog niet bekend. Er wordt verwacht dat deze bekend zal raken van zodra de voorstelling gebeurd is.

Van welke materialen is de bal gemaakt en hoe gaat de bal er uit zien?

De bal zal uit dezelfde materialen bestaan als de Telstar-bal van Rusland. Die bal is gemaakt uit 6 soorten panels. Deze panels zijn aan elkaar gelijmd. De bal die binnenin zit is zoals altijd gemaakt uit latex.

Er zijn dus al heel wat zaken die we weten over de WK-bal van Qatar, maar het duurt nog even vooraleer er zekerheid is. Er zal ongetwijfeld met veel belangstelling worden gekeken naar de voorstelling van de bal in april.