Stadions in Qatar voor het WK 2022

Aan het einde van dit jaar gaat het beginnen, het WK voetbal in Qatar. Het is een editie waar al veel over is gesproken, al vanaf het begin is er discussie over het WK in Qatar. Zo zijn er discussies over de temperatuur en mensenrechten die geschonden worden. Deze aandacht heeft al wat positieve veranderingen teweeggebracht, echter is er nog altijd ruimte voor verbetering. Het WK 2022 begint op 21 november, 18 december weten we wie de winnaar is. Het is het kortste WK in 44 jaar.

In welke stadions wordt er gevoetbald tijdens het WK 2022 Qatar?

Tijdens dit WK wordt er gespeeld in acht stadions, die zijn verdeeld over vijf steden.

WK 2022 Stadions

Lusail Stadion
Het Lusail Stadion ligt zoals de naam het al verklapt in de stad Lusail. Dit is het grootste stadion tijdens dit WK, het heeft plaats voor ruim 80.000 fans. Er worden tien wedstrijden afgewerkt in dit stadion. In april 2017 zijn ze begonnen met het bouwen van dit stadion.

al-Bayt Stadion
Dit stadion ligt in de stad al-Chaur en kan ruim 60.000 fans huisvesten. Al in 2014 zijn ze begonnen met het bouwen van dit stadion. Er staan negen wedstrijden ingepland voor dit stadion, waaronder de openingswedstrijd op 21 november.

Khalifa International Stadion
In de stad al-Rayyan ligt het Khalifa International Stadion, er kunnen 45.416 fans in dit stadion. Het stadion bestaat al sinds 1976, maar is speciaal voor het WK gemoderniseerd en geactualiseerd. In 2019 werden er al vijf wedstrijden gespeeld in het Khalifa International Stadion. Het gaat tijdens dit WK gebruikt worden voor acht wedstrijden.

Education City Stadion
In al-Rayyan is ook het Education City Stadion te vinden. Het Education City Stadion is iets kleiner en kan maar liefst 40.000 fans huisvesten. In het stadion zullen acht wedstrijden plaatsvinden. Het stadion ging open op 15 juni 2020, na een bouw van zo’n vier jaar.

al-Rayyan Stadion
We hoeven denk ik niet meer te vertellen dat het al-Rayyan Stadion ook in al-Rayyan staat, ook dit stadion heeft plaats voor ruim 40.000 fans. Het stadion werd al in 2003 gebouwd en is van 2014 t/m 2020 gerenoveerd. Tijdens het WK worden er zeven wedstrijden afgewerkt in het al-Rayyan Stadion.

al-Thumama Stadion
Het al-Thumama Stadion ligt in Doha en heeft plaatst voor ruim 40.000 fans. Er zullen acht wedstrijden plaatsvinden tijdens dit toernooi. In 2017 werd er begonnen met de bouw van dit stadion.

Ras Abu Aboud Stadion
We blijven nog even in Doha, want ook het Ras Abu Aboud Stadion ligt in deze stad. Net zoals het al-Thumama Stadion, heeft het plaats voor ruim 40.000 fans. Het is een bijzonder stadion die onder andere gebruik maakt van zeecontainers. In dit bijzondere stadion worden zeven wedstrijden afgewerkt.

al-Janoub Stadion
In de stad al-Wakra vinden we het al-Janoub Stadion, er kunnen ruim 40.000 fans plaatsnemen. In 2014 zijn ze begonnen met het bouwen van het al-Janoub Stadion, op 16 mei 2019 werd het geopend. Tijdens dit WK is het stadion het toneel van zeven wedstrijden.

Wat heeft de bouw van de stadions gekost, qua geld?

Het WK in Brazilië kostte zo’n 12.7 miljard euro. Dat is natuurlijk een gigantisch bedrag, echter laten de kosten voor het WK in Qatar jou echt achterover vallen. In totaal wordt er namelijk ruim 186 miljard euro geïnvesteerd.

Wat is er verkeerd gegaan bij de bouw van de stadions qua mensenrechten en doden?

Zoals je misschien wel weet ligt er een zwarte rand om dit WK, tijdens het bouwen van de stadions is er veel verkeerd gegaan. Buitenlandse arbeiders zijn op grote schaal uitgebuit. Ze moesten werken in slechte omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan te lang doorwerken in extreme hitte. Helaas zijn er tijdens levensgevaarlijke werkzaamheden ook vele arbeiders omgekomen. De overheid deed beloftes maar kwam deze niet na. De arbeiders hebben weinig in te brengen, omdat ze geen vakbonden mogen vormen of oprichten. Gelukkig krijgen ze nu wel tijdig hun salaris en is de veiligheid op de bouwplaatsen verbeterd.

Hoe wordt er omgegaan met de hitte in de stadions?

Het WK werd natuurlijk al verplaatst vanwege de hitte in de zomer, maar ook in de wintermaanden is het aardig heet in Qatar. Hier is natuurlijk rekening mee gehouden. Alle stadions zijn voorzien van een speciaal airco systeem, de openingen van de airco staan om het gehele veld. De koude lucht blaast de gehele wedstrijd door het stadion, zo kan de temperatuur in het stadion op 28 graden blijven steken.

In welk stadion wordt de finale van het WK gespeeld?

Laten we hopen dat Oranje de finale haalt. Deze wordt gespeeld in het Lusail Stadion in Lusail. Zoals je al eerder kon lezen heeft dit stadion plaats voor ruim 80.000 fans. Op 18 december zal de finale plaatsvinden en kunnen we misschien wel een groot feest vieren.

Wat gebeurt er met de stadions na het WK?

Helaas zie je dat sommige stadions niet meer worden gebruikt na een toernooi, dit is natuurlijk zonde van het geld. Gelukkig hebben ze daar in Qatar beter over nagedacht. De stadions zijn namelijk zo gebouwd dat ze verkleind kunnen worden. Zo kunnen ze na het WK gebruikt worden door regionale clubs. De delen van het stadion die overblijven kunnen worden gebruiken in bijvoorbeeld Azië.