WK 2022 Qatar Mensenrechten en Doden

In 2022 zal het WK voetbal in Qatar gehouden worden, om precies te zijn van 21 november 2022 t/m 18 december 2022. Wanneer je een voetbalfan bent weet je dat dit een vreemde periode is voor een WK voetbal. Wij zullen het nog even kort uitleggen voor de mensen die het voetbal niet op de voet volgen. Op 2 december 2010 werd het WK voetbal van 2022 toegewezen aan Qatar. Dit was voor veel mensen al een vreemde beslissing, omdat een WK altijd in de zomer wordt gehouden. Echter is het in de zomermaanden veel te warm in Qatar. Daarom werd na veel gedoe het WK voor één keer verplaatst naar de maanden november en december. Het WK van 2022 is ook direct het kortste toernooi in 44 jaar. Maar er ontstond nog meer ophef, namelijk over de arbeiders die mee hebben geholpen met de bouw van de stadions.

Wat is het probleem qua mensenrechten in Qatar betreffende het WK 2022

Voor het bouwen van de stadions en overige faciliteiten, worden arbeiders uit het buitenland aangetrokken. Deze worden op grote schaal uitgebuit. Ze moeten werken in barre omstandigheden, zo moeten ze bijvoorbeeld veel te lang doorwerken terwijl het soms wel 50 graden Celsius is. Ook krijgen ze te maken met levensgevaarlijke werkzaamheden, hierdoor vallen er dagelijks doden. De overheid zou de omstandigheden verbeteren, echter is daar op dit moment nog steeds niets van te merken. De arbeiders hebben geen poot om op te staan, zo mogen ze bijvoorbeeld geen vakbonden vormen of oprichten. Wel krijgen de arbeiders op dit moment tijdige hun salaris, en is er iets gedaan aan de bescherming op de bouwplaatsen.

Wat doet de FIFA

Voetbalorganisatie FIFA heeft weinig gedaan, en heeft Qatar niet aangesproken om een einde te maken aan de barre arbeidsomstandigheden. Het verhaal is nog erger wanneer je hoort dat de FIFA al wist van de nalatigheid bij het naleven van de arbeidsrechten. De FIFA moet dan ook snel om de tafel met de autoriteiten en haar zakenpartners, om het WK een positief imago te geven. Maar in onze ogen is dat imago al niet meer te redden.

Hoeveel doden zijn er gevallen tijdens het bouwen van stadions voor het WK in Qatar en hoe komt dit

In februari 2021 waren er bij het bouwen van de stadions en overige faciliteiten al 6500 doden gevallen. Dit getal kan op dit moment gestegen zijn. Er zijn veel te weinig arbeidsinspecteurs aanwezig. Werkzaamheden kunnen niet worden beoordeeld en verbeterd, zo ontstaan er gevaarlijke situaties. Maar denk ook aan het doorwerken in de hitte, zonder of te weinig pauze.

Wat houdt het statement van de KNVB precies in betreffende de mensenrechten en doden

De KNVB heeft op zijn eigen website gereageerd op een artikel uit The Guardian. Ze laten weten dat ze nooit een voorstander zijn geweest van een WK in Qatar. Dit begon al door de temperaturen in de zomermaanden, maar al helemaal door het slecht behandelen van de gastarbeiders. Niet alleen in verband met het WK, maar ook tijdens anders werkzaamheden. Ze zijn wel blij dat het WK in ieder geval het probleem op de kaart zet, op die manier zal er sneller worden ingegrepen.

Ze laten weten dat ze niet de macht hebben van maatschappelijke en politieke organisaties, en zich alleen kunnen richten op het sportieve gedeelte van het WK. In overleg met experts en mensenrechtenorganisaties, is gebleken dat het niet een goed idee is om het WK te boycotten. De gastarbeiders worden daar niet meegeholpen, omdat er besloten kan worden dat ze hun geld niet krijgen. Het is belangrijk om betrokken te blijven, en druk uit te oefenen op de regering van Qatar.

Door de aandacht van het WK te gebruiken, en zelf mee te helpen om de situatie van de gastarbeiders te verbeteren. Zal het uiteindelijk alleen maar beter worden. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen van projecten voor arbeiders en vrouwen. Mensenrechtenorganisaties hebben laten weten dat deze strategie al voor een positief effect heeft gezorgd.

De KNVB is ook één van de initiatiefnemers die pleite voor een betere beoordeling van een WK gastland. De bidprocedures voor komende WK’s kennen nu namelijk een zogenoemde mensenrechtenparagraaf.

Wat kunnen mensen zelf doen om op te komen voor de mensenrechten in Qatar

Ook jij kunt in actie komen, via de website van Amnesty kun je een petitie tekenen. Daar zijn op dit moment al bijna 70.000 handtekeningen gezet. Door de petitie te tekenen roep je de FIFA op om de mensenrechten van de arbeidsmigranten in Qatar te beschermen. En niet alleen de arbeiders die betrokken zijn bij het WK.

Teken de petitie

Is er de verwachting dat er een boycot komt van iemand betreffende het WK 2022

Er zijn wel uitspraken gedaan, en ook statements gemaakt. Maar tot nu toe heeft nog niemand zich officieel teruggetrokken. Veel clubs uit Noorwegen riepen op om het WK in Qatar te boycotten, echter wou de Noorse voetbalbond zelf nog steeds deelnemen. Zo zei de bekende Noorse speler Martin Ødegaard, dat het vooral belangrijk is om er over te spreken. En niet alleen door de landen die zich kwalificeren. In Duitsland stond er een grote supportersvereniging op, die pleite voor een boycot. Ook in Denemarken en België is er veel discussie.

Gaan de spelers van het Nederlands Elftal nog in actie komen

Het is nog niet duidelijk of de spelers van het Nederland Elftal nog een keer met een statement komen. Voor het WK kwalificatie duel tegen Letland, kwamen ze met een zwart T-shirt het veld op. Op het T-shirt stond de tekst “Football Supports Change”. Nederland plaatste zich overigens op 16 november 2021 voor het WK 2022 in Qatar. Het is dus goed mogelijk dat ze nog met een statement komen.