Tickets voor het WK Qatar 2022

Volgend jaar vindt het WK in Qatar plaats. En in plaats van het spelen in de zomer, is er ditmaal gekozen om het toernooi in november/december 2022 plaats te laten vinden. Dit heeft alles te maken met de hoge temperaturen in de zomermaanden, waardoor voetballen op hoog niveau erg lastig is. Vanaf 21 november tot 18 december strijden 32 landen om de felbegeerde wereldtitel. Wil jij daarbij zijn? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Dat leggen we je uit in deze blog.

Hoe kom je aan wedstrijdtickets?

Op dit moment zijn er nog geen wedstrijdtickets beschikbaar. Het toernooi is nog te ver weg en men bouwt nog aan de stadions. De verwachting is dat er in totaal rond de 2,8 miljoen tickets kunnen worden verkocht voor alle wedstrijden. Deze tickets worden verdeeld over de voetbalbonden die meedoen aan het toernooi en een deel is vrije verkoop en geldt voor de neutrale vakken in het stadion. In Nederland is de KNVB het officiële verkoopkanaal. Zij doen dit via de website van Onsoranje.nl.

Zodra de KNVB tickets krijgt toegewezen kunnen Oranje Clubcardhouders zich inschrijven voor de tickets. Mocht je kaarten via de KNVB willen kopen, dan moet je dus eerst Oranje Clubcardhouder worden. Meestal is de vraag naar tickets groter dan het beschikbaar aantal kaarten. Men kiest daarom voor een gewogen loting. Hierbij maakt ieder lid kans, maar hoe meer wedstrijden leden al hebben bijgewoond, hoe meer kan zijn hebben op tickets voor het eindtoernooi.

Wat is Ons Oranje?

Ons Oranje is een kanaal van de KNVB voor alle Oranjesupporters. Hier kan je een lidmaatschap nemen en Clubcardhouder worden. Dit is nodig om vroegtijdig tickets te kunnen bemachtigen voor wedstrijden van het Nederlands Elftal. De kosten voor dit lidmaatschap is € 17,50 per seizoen.

Wat zijn de kosten voor WK tickets?

De kosten voor WK tickets variëren enorm. De plaats in het stadion is natuurlijk van invloed, maar ook om welke wedstrijd het gaat. Zo zijn knock-out rondes duurder dan de wedstrijden in de groepsfase. De toegangsprijzen voor Qatar zijn op dit moment nog niet bekend. Voor het laatste wereldkampioenschap begonnen tickets in de groepsfase al vanaf €30,- en liepen op tot €225,-. Tickets in de knock-out rondes waren uiteraard duurder.

Wanneer start de kaartverkoop?

Momenteel is het nog niet bekend wanneer de kaartverkoop start. Dit is aan de organisatie van het toernooi. Pas als alle deelnemers zich hebben geplaatst voor het toernooi, de poule loting is verricht en bekend is hoeveel zitplaatsen de stadions hebben, kunnen er tickets verkocht worden. Het is dus nog even afwachten, maar houdt hiervoor de social-mediakanalen van Ons Oranje in de gaten.

Kan ik kaarten kopen via Marktplaats of Viagogo?

Hier moet je altijd mee oppassen. Kaarten via de voetbalbonden staan expliciet op naam en kunnen niet zomaar worden overgedragen. Kaarten uit de vrije verkoop kunnen dit wel. Het is dan wel belangrijk dat je kan controleren of het kaartje niet nep is. Zo maken met soms kopieën of valse tickets, waardoor jou de toegang tot de wedstrijd alsnog wordt ontzegd. Zorg ervoor dat je altijd een fysieke afspraak maakt als je WK tickets via Marktplaats wilt kopen. Je kan er vanuit gaan dat de kaartjes van Viagogo echt zijn, echter kan bij Viagogo enkele dagen voor aanvang van de wedstrijd jouw kaartjes geannuleerd worden. Wij raden iedereen aan WK kaartjes te kopen via een van de officiële kanalen.

Tips voor vliegtickets en hotels

Voor jouw bezoek aan het WK 2022 in Qatar moet je natuurlijk ook vliegtickets hebben en een goed hotel. Het is belangrijk deze op tijd te boeken, nu er meer mensen dan gewoonlijk in die periode naar Qatar zullen vliegen. Prijzen voor vliegtickets zullen nu nog niet extreem hoog zijn. Wel leert de ervaring dat deze prijzen flink stijgen zodra de vraag naar vliegtickets zal stijgen. Voor een hotelovernachting is het ook zaak om er vroeg bij te zijn. Vrijwel elk WK of EK zitten de hotels in speelsteden bomvol. Misschien lukt het jou om alvast een hotelovernachting vast te leggen, welke je laten nog kosteloos kan annuleren. Zo heb je in ieder geval alvast een overnachtingsadres, mocht je aan kaartjes kunnen komen.

Een extra tip voor de hotelovernachting is de locatie. Zoek uit wat de prijzen zijn als je net buiten de stad wil overnachten. Wellicht is het centrum prima bereikbaar met de bus en kan dit een hoop geld schelen.