Al Thumama Stadion

Alles over het Al-Thumama stadion in Qatar

Het WK voetbal van 2022 zal zich afspelen in acht verschillende stadions, waaronder het al-Thumama Stadion in Doha, de hoofdstad van Qatar. Maar waarom dit stadion? En hoe zit dit stadion er precies uit?

Ontwerp van het Al-Thumama stadion in Qatar

Het WK 2022 wordt gespeeld in totaal acht stadions, waar Al-Thumama er één van is. Dit stadion heeft de vorm van een Taqiyah, een islamitisch hoofddeksel. Veel bezoekers zullen een aanblik van dit prachtige stadion voor het eerst kunnen bewonderen vanuit de lucht. Dankzij de bijzondere vorm van een Tagiyah zullen vele Arabische harten geraakt worden, en kunnen mensen zich onmiddellijk identificeren met zo’n belangrijk onderdeel van hun cultuur. Voor veel bezoekers zal een bezoek aan deze dit mooie stadion dan ook een once-in-a-lifetime ervaring zijn.

Het AEB (Arab Engineering Bureau) is één van de oudsten architecten- en ingenieursbureaus in Qatar. Dit bureau is verantwoordelijk voor het concept en het ontwerp van het stadium. Het project werd geleid door Ibrahim Jaidah, de hoofdarchitect van AEB. Hij is tevens een van de meest gerespecteerde architecten in zijn regio.

De naam “Al-Thumama” is afkomstig van een lokale boom, de thumamaboom. Naar verwachting kunnen er zo’n 40.000 toeschouwers in het stadion. Met de bouw van het Al-Thumama stadion wordt er een geheel nieuwe gedurfde visie gedeeld voor toekomstige sportlocaties. Met het betekisvolle ontwerp van dit stadion wordt zowel de toekomst en het verleden van Qatar en de hele Arabische wereld omarmd.

Wat het Al-Thumama stadion zo geschik maakt voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022 is onder anderen de ligging van het gebouw. Het stadion ligt ongeveer 12 km van het centrum van Doha en is daarom erg goed bereikbaar door middel van verschillende infrastrutuur rondom het gebouw. Ook is de afstand tussen het centrum van Doha en het Hamad International Airport kort, en kan publiek dus makkelijk op en neer reizen.

De wedstrijden in het Al-Thumamastadion

Zoals eerder gezegd wordt het WK van het jaar 2022 in acht stadions gespeeld. De kwartfinale van het WK 2022 zal in vier verschillende stadions gespeeld worden. Het Al-Thumamastadion is er daar één van. Ook zullen er zes groepswedstrijden, één achtste en een kwarfinale worden gespeeld.

Het Al-Thumamastadion na het WK 2022

Na het WK van 2022 zal het Al-Thumamastadion uiteraard nog in gebruik worden genomen. Wel zal het aantal toeschouwers tegen die tijd worden teruggebracht van 40.000 mensen naar 20.000 mensen. Dit wordt gedaan om te kunnen voldoen aan de lokale behoefte om ook aan ontwikkelingslanden hoogwaardige sportinfrastructuur te kunnen bieden.

De resterende arena van 20.000 zitplaatsen zal gebruikt worden voor voetbal, maar ook voor andere sportevenementen. De bovenste tribunes in het stadion worden vervangen voor een boetiekhotel en een gloednieuw filiaal van het wereldberoemde Aspetar Sports Clinic.

Bijzonderheden van het Al-Thumamastadion

Wat het Al-Thumamastadion erg bijzonder maakt is dat er allerlei innovatieve en duurzame technologieën worden gebruikt om de kracht van de zon te kunnen benutten voor stadionverkoeling. Ook in de winter, wanneer het WK van 2022 zal plaatsvinden, heeft Qatar nog steeds te maken met zeer warme temperaturen. Er zijn verschillende koelsystemen geïnstalleerd, zodat het stadion wordt afgekoeld tot prettige temperaturen rond de 24 tot 28 graden. Dit is natuurlijk erg prettig voor de toeschouwers én de spelers.

Omdat het stadion zo centraal ligt, en je dus kortere reisafstanden nodig hebt in vergelijking met eerder gespeelde tournooien, zal ook de ecologische voetafdruk van FIFA World Cup Qatar in 2022 aanzienlijk kleiner zijn dan die van eerdere gespeelde edities.

Niet alleen de locatie van het stadion is interessant, maar ook de bezienswaardigheden er omheen. De twee grootste steden van Qatar zijn Al-Rayyan en Doha. Doha is, in tegenstelling tot andere steden in Qatar, bekend om zijn mooie bezienswaardigheden en indrukwekkende skyline. Ook voor kunstliefhebbers is Doha een indrukwekkende stad. Zo kun je een bezoek brengen aan het Museum voor Islamitische Kunst, de Doha Corniche of de Souq Waqif.

Je maakt vlakbij het Al Thumamastadion ene prachtige wandeling, tijdens de zonsondergang langs de zee, met uitzicht op het mooie landschap en de omgeving.