Kwalificatie WK 2022

Play offs wk kwalificatie 2022 Qatar

Dat de groepswinnaars van de tien groepen van de kwalificatiecampagne rechtstreeks geplaatst zijn voor het WK in Qatar had je wellicht al door. Maar wat gebeurt er met de resterende drie plaatsen die UEFA heeft om een land naar het WK te sturen?

Hoe werkt de play offs wk kwalificatie 2022 (voor Europese landen)?

De kwalificatiecampagne bestaat uit tien groepen waarbij de tien groepswinnaars rechtstreeks geplaatst zijn voor het WK in Qatar. Europa heeft echter dertien plaatsen op dat toernooi. Wie deze resterende drie plaatsen krijgt, wordt bepaald via een nieuw playoffsysteem.

Het gaat om de 10 runners-up plus de twee best gerangschikte groepswinnaars van de UEFA Nations League 2020-21 die niet in de top twee van hun kwalificatiegroep eindigen. Oostenrijk en Tsjechië kwalificeerden zich voor de play-offs op grond van hun Nations League-prestaties.

Er zijn drie routes, elk met vier teams met een halve finale en een finale voor een plek op het WK. De play-offs worden gehouden op 24 en 29 maart 2022.

Wat is de potindeling van de Play offs wk kwalificatie 2022?

Voor de playoffs worden de teams verdeeld in twee potten. In de eerste pot zitten de reekshoofden die dus de sterkere teams ontwijken. Wie reekshoofd wordt en wie niet wordt bepaald op basis van punten in de kwalificatieronde. De twee UEFA Nations League-teams zijn automatisch geen reekshoofd.

Reekshoofd: Portugal, Schotland, Italië, Rusland, Zweden, Wales
Geen reekshoofd: Turkije, Polen, Noord-Macedonië, Oekraïne, Oostenrijk, Tsjechië

De reekshoofden spelen hun halve finale thuis, waarbij het thuisteam in elke finale wordt beslist door een loting.

Wanneer is de loting voor de play offs wk kwalificatie 2022?

De loting vindt plaats in Zürich op vrijdag 26 november vanaf 17.00 uur.

De zes best gerangschikte runners-up – op basis van criteria die beginnen met het aantal punten, het doelsaldo en de gescoorde doelpunten – zullen worden toegewezen aan Pot 1 en in zes halve finales worden geloot als het thuisteam.

De overige teams worden vervolgens geloot van pot 2 naar halve finales 1-6.

Er zullen drie play-offs zijn, met elk een WK-finalist.

Halve finales 1 en 2 vormen play-off pad A, halve finales 3 en 4 vormen pad B en halve finales 5 en 6 strijden tegen pad C.

Om te bepalen welke winnaar van de halve finale thuis speelt in de finale, wordt er per pad extra geloot.

Wanneer worden de wedstrijden gespeeld voor de play offs wk kwalificatie 2022

De play-offs vinden plaats van 24 tot 29 maart 2022. Verdeeld over drie toernooien nemen de zes reekshoofden het in de halve finale op tegen een niet-reekshoofd. Deze wedstrijd vindt plaats in het land van het reekshoofd. De locatie van de finale wordt dan weer bepaald door loting.

Halve finale play-off: donderdag 24 maart 2022

Play-off finales: dinsdag 29 maart 2022

De UEFA zal de aftraptijden na de loting bevestigen.

Welke landen zijn favoriet om de Play Offs te winnen?

Toplanden als Portugal en Italië zijn sowieso favoriet om alsnog hun plaats te bemachtigen op het komende WK. Al is het altijd afwachten op de loting hiervoor gezien de twee teams ook in hetzelfde toernooi kunnen worden geloot. Ook Schotland en Wales slaagden er in om reekshoofd te worden, mede dankzij een overwinning tegen Denemarken en een gelijkspel tegen België op de laatste speeldag. Hierdoor spelen ze hun halve finale thuis en zouden ze hierdoor wel eens een groot voordeel kunnen hebben. De laatste twee reekshoofden zijn Zweden en Rusland, twee teams die er ook op de laatste WK´s bij waren.

Voor een definitieve favorietenrol is het wachten op de loting van de playoffs, maar op basis van de kwaliteiten van de teams zou Zweden wel eens samen met Italië en Portugal de laatste drie tickets kunnen pakken.

Niet-reekshoofden Noord-Macedonië, Oostenrijk, Turkije, Polen, Tsjechië en Oekraïne behoren niet tot de favorieten.