Play-offs WK 2022

Play-offs WK voetbal – kwalificatie 2022

Eind 2022 wordt het WK voetbal gespeeld, zoals bekend in Qatar. Een groot aantal landenteams heeft zich al verzekerd van deelname, een nog groter aantal ploegen is uitgeschakeld. Maar er is ook nog een behoorlijk aantal nationale elftallen dat alsnog deelname kan afdwingen via Play-offs. Dit zijn dus teams die de kwalificatie net hebben gemist. Hoe werken die Play-off wedstrijden, wat zijn de regels en welke landen doen er aan mee?

Speelschema Play-offs WK 2022

PADThuisUitUitslagDatum
PAD ASchotlandOekraïne1 - 301 Juni 2022
WalesOostenrijk2 - 124 maart 2022
PAD BRusland*Polen-Afgelast
ZwedenTsjechië1 - 024 maart 2022
PAD CItaliëNoord-Macedonië0 - 124 maart 2022
PortugalTurkije3 - 124 maart 2022
* Rusland is door de FIFA geschorst waardoor Polen als winnaar is aangewezen

Finale van de Play offs

De winnaars van de halve finales spelen tegen elkaar in 3 finales. De 3 winnaars van de finales plaatsen zich voor het WK 2022.

FinaleThuisUitUitslagDatum
1WalesOekraïne1 - 005 Juni 2022
2PolenZweden2 - 029 maart 2022
3PortugalNoord-Macedonië2 - 029 maart 2022

Welke landen hebben zich gekwalificeerd voor de Europese Play-offs voor het WK 2022?

We zetten de deelnemende landen in alfabetische volgorde op een rij aan de Europese Play-offs op een rij. Dit zijn: Italië, Macedonië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Schotland, Tsjechië, Turkije, Wales en Zweden. Zij strijden om drie plaatsen op het eindtoernooi. We leggen dadelijk uit wat de loting heeft opgeleverd, maar feit is in ieder geval dat niet Italië én Portugal aan de eindronde in Qatar zullen deelnemen. Van de ene kant natuurlijk heel erg jammer, maar er zullen vast een aantal deelnemende landenteams opgelucht adem hebben gehaald.

De loting voor de Play-Offs voor het WK in Qatar

Er zijn drie paden die alsnog tot deelname aan het WK leiden. In Pad A speelt Schotland thuis tegen Oekraïne, en ontvangt Wales Oostenrijk. De winnaars van beide wedstrijden spelen tegen elkaar voor één van de drie deelnametickets, waarbij de winnaar van Wales – Oostenrijk het thuisvoordeel heeft.

Pad B heeft wedstrijden opgeleverd tussen het thuis spelende Rusland en Polen, en Zweden als gastheer voor Tsjechië. Beide winnaars treffen elkaar, waarbij de winnaar van Zweden – Tsjechië thuis mag spelen. Wie deze wedstrijd wint, gaat dus ook alsnog naar Qatar. Vanwege de situatie in de Oekraïne komen we hierop dadelijk nog terug.

In Pad C neemt Italië het in eigen land op tegen Macedonië, en mag Turkije op bezoek bij Portugal. De winnaars strijden dan om een deelnamebewijs voor het WK, waarbij de winnaar van Portugal – Turkije als gastheer optreedt.

We krijgen dus zes halve finales, en drie finales. Twee wedstrijden winnen, en een landenteam is alsnog deelnemer aan het WK 2022 in Qatar. En omdat Italië en Portugal bij de loting beide op Pad C terecht kwamen, zal in ieder geval één van beide ploegen thuis voor de tv het WK voetbal in Qatar moeten volgen.

Wat zijn de regels tijdens de Play-offs WK 2022?

De regels zijn eenvoudig en hebben we hierboven eigenlijk al grotendeels uitgelegd. Zowel de zes halve finales als de drie finales gaan over één wedstrijd. Thuisspelende landenploegen hebben dus voordeel, en het is ook al bekend welke zes ploegen in de finale thuis spelen, als ze die bereiken uiteraard. En in die wedstrijden moet er dus altijd een beslissing vallen, eventueel na verlenging en indien nodig strafschoppen.

Wanneer worden deze Play-off wedstrijden gespeeld?

Deze wedstrijden worden in een kort tijdsbestek gespeeld. De halve finales zijn op 24 maart, de finales op 29 maart.

Doet Rusland wel of niet mee aan de Play-offs voor het WK 2022?

Vanwege de inval van Rusland in Oekraïne is Rusland door zowel de UEFA als de FIFA tot nader order geschorst. We kunnen er dus vanuit gaan dat Polen een walk-over krijgt, en zonder te spelen zich zeker weet van een finaleplek, en daarbij op bezoek gaat bij Zweden of Tsjechië.

Welke landen doen mee aan de Play-offs in Afrika en Zuid-Amerika?

De Play-Offs in Afrika zien er iets anders uit. Hieraan doen tien landen mee. Loting heeft uitgewezen welke landen het hier in twee wedstrijden tegen elkaar opnemen, ook eind maart. Dit heeft de volgende combinaties opgeleverd: Egypte – Senegal, Kameroen – Algerije, Ghana – Nigeria, Congo-Kinshasa – Marokko en Mali – Tunesië. De eerstgenoemde ploegen spelen eerst thuis. De vijf winnaars over twee wedstrijden zien we terug in Qatar.

In Zuid-Amerika is er slechts één landenteam dat Play-Off wedstrijden gaat spelen. Ecuador, Uruguay, Peru, Chili, Colombia en Bolivia zijn nog in de race voor twee deelnametickets voor het WK. Brazilië en Argentinië hebben zich al geplaatst. Het land dat vijfde wordt, speelt intercontinentale Play-Off wedstrijden tegen een land uit Azië.