Speelschema WK 2022 Qatar

Wanneer wordt het WK 2022 gehouden

In 2022 zal het WK-voetbal tussen 21 november en 18 december 2022 plaatsvinden in Qatar. Door de zomerse hitte is besloten het WK te verplaatsen naar het einde van het jaar als de temperatuur blijft steken op gemiddeld 25 graden. De wedstrijden worden gespeeld in acht stadions in de steden Ar Rayyan, Al Wakrah, Doha, Lusail en Al Khawr. In totaal doen 32 landen mee aan het WK die zijn verdeeld in acht groepen van vier ploegen. De eerste twee landen van iedere groep plaatsen zich voor de achtste finales. Met 28 speeldagen in plaats van een maand is het WK in Qatar het kortste WK van de afgelopen 44 jaar

Wat zijn de data van de achtste finales

De achtste finales beginnen direct de dag na de laatste groepswedstrijd. Data voor de wedstrijden zijn 3 december in het Khalifa International Stadion en het Ahmed bin Ali Stadion, 4 december in het Al Thumama Stadion en het Al Bayt Stadion, 5 december in het Al Janoub Stadion en het Ras Abu Aboud Stadion en op 6 december in het Education City Stadion en het Lusail Iconic Stadion.

Wanneer zijn de kwart finales van het WK 2022

De kwartfinales worden gespeeld op 9 december in het Lusail Iconic Stadion en het Education City Stadion en op 10 december in het Al Thumama Stadion en het Al Bayt Stadion.

Wanneer zijn de halve finales van het WK 2022

De halve finales vinden plaats op 13 december in het Lusail Iconic Stadion en op 14 december in het Al Bayt Stadion.

Wanneer is de finale van het WK 2022

De finale van het WK in Qatar zal op 18 december plaatsvinden in het Lusailstadion in Al Daayen met ruimte voor 86.230 bezoekers. De dag voor de finale op 17 december zal de troostfinale in het Khalifa International Stadion in Al Rayyan plaatsvinden.

Hoeveel wedstrijden worden er totaal gespeeld op het WK 2022

In totaal worden er tijdens het WK in Qatar 64 wedstrijden gespeeld. De groepsfase is goed voor 48 wedstrijden en de knock-out fase telt 16 wedstrijden.

Wanneer zijn de rustdagen van het WK 2022

Tijdens het gehele WK zijn er slechts 8 dagen zonder voetbal. Deze staan allemaal tijdens de knock-out fase gepland.

Wat zijn de speeltijden voor de wedstrijden op het WK in Nederlandse tijd

Door het tijdsverschil met Qatar van drie uur worden sommige wedstrijden tijdens de poulefase al vroeg gespeeld en met de aanvangstijden van 11.00, 14.00, 17.00 en 20.00 zijn de wedstrijddagen goed gevuld. De achtste finales en kwartfinales beginnen om 16.00 en 20.00, de halve finales starten om 20.00, terwijl de troostfinale en finale om 16.00 Nederlandse tijd gespeeld gaan worden.

Wanneer wordt het definitieve speelschema met de teams bekend gemaakt

De loting voor het speelschema voor het WK in Qatar zal plaatsvinden op vrijdag 1 april 2022. De deelnemende ploegen zijn in vier potten ingedeeld, waarbij al zeker is dat gastland Qatar en Brazilië, België en Frankrijk vanwege de FIFA ranking in pot 1 terecht komen.