Lusail Iconic Stadion

WK 2022 Stadion: Lusail Iconic Stadion

Lusail Iconic StadionHet stadion waar de hele wereld op 18 december 2022 naar kijkt: het Lusail Iconic Stadion in de Qatarese stad Lusail. Op deze dag is dit stadion de plek waar de twee beste voetballanden van het WK 2022 het tegen elkaar opnemen. De bouw van het waanzinnige stadion is begonnen in april 2017 en bij de architectuur heeft het Nederlandse bedrijf Foster + Partners een rol gespeeld. Het stadion is dus ook een beetje door Nederlanders gevormd. Alles weten over dit enorme, bijzondere en fraaie stadion? Lees dan even verder.

Lusail Iconic Stadion
PlaatsLusail, Qatar
Capaciteit80.000
Geopend22 november 2021
Start bouwApril 2017
BouwkostenOng. € 570 miljoen
Wedstrijden tijdens WK10
HoogtepuntWK Finale op 18 december 2022

Kijkend naar de buitenkant van het Lusail Iconic Stadion vallen een aantal zaken op. Het stadion is erg groot, heeft een ronde vorm en is qua architectuur erg modern. In het stadion kunnen maar liefst 80.000 toeschouwers kijken naar wedstrijden. Bij het bouwen van het stadion hebben de architecten zich laten inspireren door de combinatie van licht en schaduw dat zichtbaar is bij kaar- en lamplantaarns. Om het stadion heen is een gracht aangelegd.

Capaciteit van 80.000 man

Zoals gezegd passen er 80.000 man in het Lusail Iconic Stadion. In vergelijking met de Kuip (ruim 51.000) en de Johan Cruijff ArenA (55.000) is dit stadion dus een grote vis, maar het stadion is nog niet het grootste stadion ter wereld. Het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid (81.000), het Engelse Wembley (90.000) en het Camp Nou van FC Barcelona (ruim 99.000) zijn nog wel wat groter dan dit kolossale stadion.

Wat kostte het Lusail Iconic Stadion?

Het plaatsen van zo’n enorm stadion dat vanaf de grond af aan moet worden opgebouwd kost natuurlijk nogal wat. Dit stadion heeft in totaal zo’n 662 miljoen Amerikaanse Dollar gekost. Omgerekend naar Euro’s komt dit neer op zo’n 570 miljoen Euro. Volgens geruchten kost het gehele WK Qatar zo’n 187 miljard(!) Euro. Qatar hoopt uiteraard met het WK zichzelf te verkopen als land en zo de economie een flinke boost te geven.

Welke wedstrijden vinden plaats in het Lusail Iconic Stadion?

Het WK in Qatar wordt gespeeld in acht verschillende stadions. In dit stadion worden zes groepswedstrijden en een achtste-, kwart-, halve- en finale gespeeld. Welke wedstrijden er worden gespeeld is nog onbekend. De eerste wedstrijd vindt plaats op 22 november 2022 en de finale wordt zoals gezegd gespeeld op 18 december 2022.

Na het WK

Wanneer het Wereldkampioenschap achter de rug is dan gaan de bouwvakkers meteen weer aan de slag met het stadion. Een stadion voor 80.000 mensen is zonder een WK Voetbal een beetje overdreven in de golfstaat Qatar en daarom gaat men de capaciteit van het stadion verkleinen naar zo’n 20.000 personen. Alle stoeltjes die dan uit het stadion worden gehaald gaat men doneren aan ontwikkelingslanden.

Wat moet ik onthouden over dit stadion?

Informatie die jij tijdens een avondje voetbal kijken kan vertellen aan jouw vrienden of belangrijke kennis die wellicht nog eens gaat terugkeren bij een pubquiz? Onthoudt dat er bij het ontwerp van het stadion een rol was voor het Nederlandse bedrijf Foster + Partners, dat het stadion 80.000 man kan herbergen, dat het 662 miljoen Dollar heeft gekost en dat men na het WK zo’n 60.000 stadionstoeltjes gaat schenken aan ontwikkelingslanden.