Al Rayyan Stadion

Alles wat jij moet weten over het Al Rayyan Stadion

Het Wereldkampioenschap Voetbal 2022 in Qatar komt steeds dichterbij. Het toernooi wordt gespeeld in acht stadions in de golfstaat Qatar. Een van die stadions is het Al Rayyan Stadion. Dit stadion, ook wel bekend als het Ahmed bin Alistadion, is geopend in 2003 en volledig gerenoveerd en uitgebreid voor het komende Wereldkampioenschap Voetbal. Wil jij alles weten over dit stadion? In dit artikel lees je alles wat jij moet weten over het Al Rayyan Stadion.

Voormalig thuisstadion van de broertjes De Boer

Het Al Rayyan Stadion werd zoals gezegd geopend is 2003. Het stadion is het thuisstadion van Al-Rayyan en Al Kharaitiyat SC. De eerstgenoemde club is de voormalig club van oud-internationals Frank en Ronald de Boer. Zij speelden in het voetbalseizoen 2004-2005 hun thuiswedstrijden in het Al Rayyan Stadion. Dit multifunctionele stadion had een capaciteit van ruim 20.000 toeschouwers, maar is vanwege het aanstaande WK Voetbal gerenoveerd en qua capaciteit verdubbeld tot 43.000 zitplaatsen.

Kosten Al Rayyan Stadion

In tegenstelling tot andere stadions hoefde Qatar het Al Rayyan Stadion niet volledig uit de grond te stampen. Daar waar andere stadions nog niet bestonden voordat de WK 2022 plannen definitief was, had dit stadion al een capaciteit van ruim 20.000 toeschouwers. Het stadion is dus ruimschoots verdubbeld qua capaciteit en is daarnaast ook geschikt voor andere evenementen. Het stadion is enorm luxueus en modern en ziet er ook nog eens prachtig uit. Dit alles is gebeurd bij de renovatie en uitbreiding van het Al Rayyan Stadion. De kosten van het renoveren en uitbreiden van dit stadion zijn niet bekendgemaakt.

Welke wedstrijden worden er gespeeld in het stadion?

Het Al Rayyan Stadion is een van de acht stadions waar het WK Voetbal 2022 mee begint.Op de openingsdag van het toernooi, 21 november 2022, worden er direct vier wedstrijden gespeeld. De laatste wedstrijd zal worden gespeeld in het Al Rayyan Stadion. Na deze eerste wedstrijd wordt er nog zeven keer afgetrapt in dit stadion. Vanaf de eerste wedstrijd op wordt er om de dag hier gevoetbald. Het stadion is dus op 21, 23, 25, 27, 29 november en 1 en 3 december het toneel van een WK-wedstrijd. De laatste wedstrijd betreft een achtste finale en de andere wedstrijden zijn groepswedstrijden.

Wat gebeurt er na het WK 2022 met dit stadion?

Een stadion voor meer dan 40.000 toeschouwers is in Qatar een beetje overdreven wanneer er geen groot internationaal toernooi aan de gang is. Om deze reden wordt de capaciteit van het stadion weer teruggebracht naar de oorspronkelijke 20.000. Dit betekent dat de tweede ring die op het stadion geplaatst is na het toernooi weer wordt verwijderd. De bruikbare materialen en stoeltjes die hierbij vrijkomen worden gestuurd naar ontwikkelingslanden. Zij kunnen de materialen en stoeltjes gebruiken om sport en voetbal bij hun beter te faciliteren.

Belangrijke feitjes over het Al Rayyan Stadion

Wat moet jij nou onthouden over het Al Rayyan Stadion? Nou, bijvoorbeeld dat het de thuishaven is van Qatars meest succesvolle club Al Rayyan, dat het stadion in seizoen 2004/2005 de plek was waar Frank en Ronald de Boer hun thuiswedstrijden speelden, dat het stadion ruim 40.000 mensen kan herbergen en dat het stadion na het toernooi weer teruggaat naar de capaciteit van zo’n 20.000 toeschouwers. Verder is het stadion omringd met moskeeën en andere sportfaciliteiten en is het gebied volgens kenners het mooiste gedeelte van Qatar.