Panini stickers WK 2022

Panini is al sinds 1961 dé referentie voor stickeralbums. De bestseller van de Italiaanse stickerfabrikant blijft natuurlijk het vierjaarlijkse ‘FIFA World Cup’-verzamelalbum. In 1970 sloot Panini een lucratieve deal met FIFA. De plaatjes van het WK in Mexico bleken meteen een schot in de roos. Toen moest je de prentjes nog met lijm inplakken. Al snel kwamen de zelfklevende stickers.

Miljoenen kinderen (én volwassenen!) proberen sindsdien elke vier jaar met engelengeduld hun WK-plakboek voltallig te krijgen. Voor een compleet album moet je natuurlijk wel wat voor over hebben. Stickers koop je in pakjes van 5 stuks. Dubbele ruil je. Voor veel verzamelaars is ruilen zelfs een deel van het plezier. Sommige stickers lijken moeilijker te vinden dan andere. Wie zo’n plaatje heeft, geeft het dan ook niet zomaar weg. Toch ontkent Panini dat bepaalde stickers zeldzamer zijn dan andere.

Wist je dat Panini jaarlijks haast 1 miljard euro omzet maakt? Voetbalplaatjes zijn dan ook een serieuze business. Een door Pelé gesigneerd compleet album uit 1970 leverde op een veiling in 2017 een duizelingwekkende 12.000 euro op. Tijdens het vorige WK produceerde Panini wel 8 miljoen stickerzakjes per dag. Zelfs in digitale tijden zijn ouderwetse stickeralbums dus nog razend populair.

Vanaf wanneer zijn de Panini stickers voor het WK in Qatar te koop?

Op het ‘FIFA World Cup Qatar 2022’-album moet je zeker nog wachten tot voorjaar 2022. Er moeten nog aardig wat kwalificatiewedstrijden gespeeld worden voor Panini weet welke 32 landen deelnemen aan de 22ste Wereldbeker. FIFA plant de poule-loting op 1 april 2022. De aftrap van het historische eerste winter-WK in het Midden-Oosten volgt op 21 november 2022.

Panini verzacht het wachten met het ‘Road to FIFA World Cup Qatar 2022’-album. Hierin plak je voetbalplaatjes van landen die zéker al naar het Arabische emiraat afreizen en een rist mogelijke afvallers. De Italiaanse stickerreus lanceerde het plakboek op 4 november 2022.

Waar kan ik Panini stickers 2022 kopen, zowel online als offline?

Ouderwets offline Panini stickers kopen? Dat kan vandaag nog steeds in krantenkiosken en aan de kassa van je lokale supermarkt of tankstation. Een zakje stickers kost je 0,80 euro en telt 5 stickers. Opgelet wel. Naast stickers, heeft Panini ook verzamelkaartjes van het WK (‘Adrenalyn XL’). Kijken dat je je niet vergist van pakje dus.

Online zijn de verkooppunten quasi eindeloos. Panini heeft een officiële Nederlandse website, www.panininederland.com. Maar ook op bekende webshops als Bol & Amazon scoor je vlot stickers. Check zeker ook tweedehandswebsites zoals Marktplaats.nl. Vaak bieden verkopers daar losse stickers aan. Handig als je nou net die éne speler zoekt.

Hoe kan ik Panini stickers ruilen?

Vroeger was het simpel. Je ruilde je dubbele voetbalplaatjes op de speelplaats. Later kwamen er gespecialiseerde ruilbeurzen. Vandaag ben je maar een muisklik verwijderd van duizenden mogelijkheden. Denk aan het Nederlandse Marktplaats.nl, het Belgische 2dehands.be, Facebook- & WhatsAppgroepen en gespecialiseerde online verzamelaarsfora zoals CardzReview en LastSticker.

Welke landen en spelers komen allemaal in het Panini album 2022?

De inhoud van het ‘FIFA World Cup Qatar 2022’-plakboek is nog niet bekend. Sinds 4 november 2021 kan je wel al plaatjes verzamelen voor het ‘Panini Road to FIFA World Cup Qatar 2022’-album. Dit stickerboek telt 96 pagina’s waar je in totaal 600 verschillende plaatjes kan inplakken.

Omdat nog niet alle 32 gekwalificeerde landen bekend zijn, nam Panini 40 nationale ploegen op. Elk land heeft 15 verschillende speler-stickers. De landenselectie kleurt nogal Europees. De drukker bespaarde duidelijk ook op fotokwaliteit. Als je hoopte op speciale blinkende stickers ben je er helemaal aan voor de moeite. Maar laat dat de verzamelpret niet drukken.

DE UEFA is ruim vertegenwoordigd met 25 nationale ploegen. Het gaat om Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Engeland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Noord-Ierland, Noorwegen, Polen, Portugal, Ierland, Rusland, Schotland, Spanje, Servië, Zweden, Zwitserland, Wales … en natuurlijk het Nederlands elftal.

Deze plaatjes van Oranje kan je verzamelen: Jasper Cillessen, Daley Blind, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk, Owen Wijndal, Denzel Dumfries, Frenkie de Jong, Marten de Roon, Georginio Wijnaldum, Ryan Gravenberch, Donyell Malen, Luuk de Jong, Quincy Promes.

De Zuid-Amerikaanse CONMEBOL is haast voltallig met de nationale ploegen van Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru en Uruguay.

Het meer noordelijke CONCACAF krijgt stickers voor Mexico, Panama en de Verenigde Staten.

Het Aziatische AFC moet tevreden zijn met plaatjes voor gastland Qatar en Zuid-Korea.

Voor voetbalfans van de Afrikaanse CAF en de Oceanische OFC zijn er enkel prentjes van Algerije en Australië voorzien.