Prijzengeld WK 2022

Hoe hoog is de totale prijzenpot van het WK Qatar 2022?

Van 21 november tot 18 december 2022 vindt in Qatar het wereldkampioenschap voetbal plaats. De totale prijzenpot van deze 22ste wereldbekervoetbal bedraagt 700 miljoen dollar. Niet mis!

Bij het WK 2018 in Rusland bedroeg het prijzengeld slechts 400 miljoen dollar. Hoe verder een land het schopt, hoe meer het kan verdienen. Maar louter voor hun selectie aan het toernooit strijken de 32 deelnemende nationale ploegen al een aardig bedrag op.

Hoeveel startgeld krijgt een land bij deelname aan het WK in Qatar?

Elk gekwalificeerd land krijgt 2 miljoen dollar bonus als voorbereiding op het WK. En dan moet het nog beginnen. Deelname aan de groepsfase wedstrijden levert sowieso al 10 miljoen dollar op. Hierna halveert het aantal deelnemende landteams.

16 landen kwalificeren zich voor de achtste finales. Dat levert 12 miljoen dollar op. Vanaf nu bepaalt het knock-outsysteem met hoeveel miljoenen de nationale ploegen het Perzische schiereiland verlaten.

Hoeveel geld krijgt een land als het doorgaat naar de volgende rondes en de kwartfinale en halve finale?

Op 3 december 2022 start de knock-outfase. Wie de achtste finale haalt, casht 12 miljoen dollar. De landen die doorstoten naar de kwartfinale ontvangen 18 miljoen dollar. Op 17 december 2022 ontdek je in het Khalifastadion wie de troostfinale wint. De vierde plaats op het WK is goed voor 25 miljoen dollar. De winnaar van deze bronzen finale vangt 30 miljoen dollar.

Hoeveel prijzengeld krijgt de winnaar van het WK 2022?

Toen Frankrijk Kroatië met 4-2 versloeg in de finale van het WK 2018 in Rusland leverde dat Les Bleus 38 miljoen dollar op. Voor de opvolger van het Franse voetbalelftal wachten er een pak meer knisperende briefjes. Het land dat op 18 december 2022 de finale in het Lusailstadion wint krijgt 50 miljoen dollar. De verliezer dept zijn tranen met 40 miljoen dollar.

Is de WK-beker van echt goud, en hoeveel waarde heeft deze WK-beker?

Beker WK 2022Elk land droomt sinds 1930 van de gouden WK-beker. Na 4 jaar moet je hem wel weer netjes afgeven. Brazilië won hem 5 keer. Toen De Goddelijke Kanaries in 1970 hun derde wereldtitel haalden, mochten ze hem definitief houden. Niet dat ze daar lang van konden genieten. De trofee werd op 19 december 1983 gestolen in Rio de Janeiro en dook nooit meer op. Sindsdien pronkt er een replica in het hoofkwartier van de Braziliaanse voetbalbond.

Toen Brazilië in 1970 de ‘Coupe Jules Rimet’ kreeg, liet de FIFA natuurlijk een nieuwe trofee ontwerpen. De Italiaan Silvio Gazzinga bedacht de huidige ‘FIFA World Cup Trophy’. Toen West-Duitsland hem voor het eerst op 7 juli 1974 in de lucht stak was-ie 50.000 dollar waard. Vandaag schatten kenners de waarde van de WK-beker op 20 miljoen dollar.

In tegenstelling tot wat de FIFA al eens beweert, is de trofee niét volledig van massief goud. Anders zou hij wel 70 tot 80 kg wegen. En geef toe: de winnende voetballers die er op de persfoto mee zwaaien zijn nou niet bepaald Arnold Schwarzenegger. ’s Werelds meest prestigieuze voetbaltrofee is dan ook helemaal hol van binnen!

De wereldbeker weegt 6,175 kg en is 36,5 cm hoog. De voet telt 2 lagen malachiet. Dit groenachtige mineraal zorgt voor de karakteristieke sokkelringen. Zo’n 5 kg van de beker is van 18-karaats goud. De nieuwe wereldkampioen mag de authentieke wereldbeker maar eventjes vasthouden. De WK-winnaar krijgt namelijk een replica mee naar huis. Deze zogenoemde bronzen ‘Winner’s Trophy’ met verguld goud is zo’n 100.000 dollar waard. De FIFA bergt de échte trofee na het toernooi mooi weer op in zijn Zwitserse kluis in Zürich.

Bekijk hieronder de samenvatting van de WK Finale 2018 en de uitreiking van de beker aan Frankrijk.

Door wie wordt het prijzengeld betaald en uitgekeerd?

De FIFA betaalt het prijzengeld uit. Naast de officiële prijzenpot van 700 miljoen dollar, moet de internationale voetbalorganisatie overigens nog wat andere zaakjes ophoesten. De FIFA keert bijvoorbeeld ook 209 miljoen dollar uit aan de clubs wiens spelers deelnemen aan het WK. De pittige verzekeringsuitkeringen zijn dan weer goed voor 134 miljoen dollar. Alles samengeteld kom je dus aan een astronomische 1,044 miljard dollar.

Toch blijft dit een peulschil voor de almachtige voetbalorganisatie. In 2018, het jaar van het wereldkampioenschap in Rusland, had de FIFA een omzet van 4,6 miljard dollar. Tenslotte draait het organiserend gastland traditiegetrouw op voor de riante infrastructuurkosten. Ondertussen stroomt het geld vlot binnen in het FIFA-hoofdkantoor in Zürich. Dankzij de verkoop van lucratieve televisie-, marketing- en licentierechten ligt voorzitter Gianni Infantino niet wakker van een miljoen meer of minder.