Ras Abu Aboud Stadion

Alles over het Ras Abu Aboud Stadion

Alles wat je moet weten over Ras Abu Aboud Stadion, een van de acht nieuwe stadions voor het WK voetbal in Qatar.

Algemene informatie over Ras Abu Aboud Stadion

Het Ras Abu Aboud-stadion is een stadion met 40.000 zitplaatsen aan het water in aanbouw in de wijk Ras Abu Aboud in Doha, Qatar. Het is een van de acht locaties waar de groeps- en kwartfinalewedstrijden van het komende FIFA Wereldkampioenschap 2022 worden gehouden. Het Supreme Committee for Delivery and Legacy is de ontwikkelaar van het stadion, dat naar verwachting in 2020 klaar zal zijn. Het ontwerp van het stadion werd onthuld in november 2017 en de bouw begon eind 2017.

Wat is de capaciteit van het Ras Abu Aboud Stadion?

Het stadion zal een capaciteit hebben voor zo´n 40.000 toeschouwers. Het wordt dan ook vooral gebouwd voor de wedstrijden van het WK gezien het achteraf terug wordt afgebroken.

Wat zijn de totale kosten/budget van het bouwen van dit stadion?

Wat de kostprijs van het hele project zal zijn is niet duidelijk. Wel is het zo dat de kost lager ligt dan bij de gemiddelde bouw van stadions. Dat komt door zijn unieke modulaire design.

Welke wedstrijden worden er tijdens het WK 2022 gespeeld in dit stadion?

Het stadion zal al enkele wedstrijden gehost hebben voor de Arab Cup die in 2021 plaatsvindt. Tijdens het WK worden in het Ras Abu Aboud-stadion 5 groepswedstrijden van de eerste ronde en een wedstrijd van de achtste finales gespeeld.

Wat gebeurt er met het stadion na het WK 2022?

Gebouwd met behulp van zeecontainers, verwijderbare stoelen en andere modulaire “bouwstenen”, zal deze innovatieve locatie met 40.000 zitplaatsen niet alleen een opmerkelijk ontwerp hebben, maar het zal ook volledig worden ontmanteld en hergebruikt na de FIFA World Cup Qatar 2022. De onderdelen ervan zullen worden gebruikt in andere sportieve of niet-sportieve projecten, waardoor een nieuwe standaard wordt gezet op het gebied van duurzaamheid en gedurfde nieuwe ideeën worden geïntroduceerd in de planning van toernooien.

Wat maakt dit stadion zo bijzonder?

Het Ras Abu Stadium wordt het eerste volledig demontabele stadion waar de FIFA World Cup wordt gehouden. Het zal bestaan ​​uit een volledig modulaire, demontabele en verplaatsbare lay-out.

De hoofdstructuur van het stadion zal een stalen frame bevatten dat een hoogbouwmagazijn voorstelt, verdeeld in verschillende blokken. Het project zal zeecontainers gebruiken als een van de belangrijkste bouwstenen. Het merendeel van de functies van het stadion zal worden ondergebracht in de zeecontainermodules.

Alle elementen van het stadion, inclusief plafondpanelen, tribunes, kramen en sanitair, kunnen eenvoudig worden gescheiden en als gecertificeerde zeecontainers worden vervoerd vanuit de haven in de directe omgeving. De elementen kunnen na afloop van het toernooi opnieuw in elkaar worden gezet op een andere locatie of worden omgebouwd tot meerdere kleinere locaties.

Het belangrijkste duurzame kenmerk van het Ras Abu Aboud-project zijn lagere bouwkosten. Het gebruik van geprefabriceerde en modulaire elementen tijdens het ontwerp van het stadion zal het afval dat wordt gegenereerd tijdens de productie van stadioncomponenten en tijdens de bouw verminderen. De modulaire aanpak minimaliseert ook de bouwtijd van de locatie.

De stadionstructuur zal ook een verminderde CO2-voetafdruk hebben door minimaal gebruik van bouwmateriaal en geproduceerd afval. De duurzame aanpak zal naar verwachting het stadion helpen om de viersterren Global Sustainability Assessment System (GSAS)-certificering te behalen.