Al Bayt Stadion

Het Al Bayt stadion

Het Al Bayt stadion is gelegen in de stad Al-Khor in Dubai. Het stadion is gebouwd om hier de voetbal wereldkampioenschappen plaats te laten vinden in 2022. De bouw van het stadion is gestart in 2015 en is nu afgerond. Op 30 november a.s. vindt de opening plaats waarbij een groepswedstrijd wordt gespeeld van de FIFA Arab Cup tussen Qatar (het gastland) en Bahrein.

Het ontwerp

Alvorens men met de bouw begon, moest een plan van aanpak worden gemaakt. Het ontwerp van het Al Bayt stadion is geïnspireerd op de Bedouin tenten die vroeger werden gebruikt door het nomadische volk dat in Qatar en in de Golfregio leefden. Het tentvormige stadion is 37 meter hoog en is verdeeld in drie ringen waar zitplaatsen zijn geplaatst waar 60.000 toeschouwers kunnen genieten van de wereldkampioenschappen. Deze zitplaatsen zijn voorzien van de kleuren zwart, rood en wit, net als het ontwerp van de tent. Niet alleen het tentontwerp is speciaal, ook de verduurzaming die is toegepast mag er zijn. Zo staat Qatar bekend om zijn extreem warme temperaturen. Tijdens de bouw van het stadion is hier rekening mee gehouden, door schaduw te bieden door middel van de tentstructuur en het stadion te voorzien van een intrekbaar daksysteem. Zo kan verkoeling plaatsvinden. Dit daksysteem kan ook verschuiven om zo voor schaduw te zorgen.

Daarnaast wordt verkoeling ook gehaald uit diverse systemen. Deze systemen halen koud water uit het nabij gelegen energiecentrum, waardoor het stadion een koeltechniek kan toepassen. Zo wordt ook ingespeeld op de verduurzaming, omdat geen gebruik wordt gemaakt van extra stroomvoorzieningen om het stadion van binnen op temperatuur te houden. Door de gecreëerde verduurzaming, scoort het Al Bayt Stadion hoog in zijn ontwerp en constructie en wordt het geclassificeerd met een klasse A en heeft het een goede energie- en efficiëntieverhouding.
Totaal heeft het ontwerp van het stadion ongeveer 770 miljoen euro gekost.

Gebruik stadion na het WK

Zodra de wereldkampioenschappen ten einde zijn, wordt het stadion op een goede manier in gebruik gemaakt. Zo wordt het bovenste gedeelte van het stadion omgebouwd tot een vijf sterren hotel. In het stadiongebouw wordt een winkelcentrum gebouwd en komen er verschillende eetgelegenheden, een sportschool en een sportgeneeskundig ziekenhuis genaamd ‘Aspetar’ wordt hier gevestigd. Ook het omliggende terrein waar het stadion op is gebouwd wordt onder handen genomen en opnieuw ingezet voor diverse activiteiten. Aangezien het stadion op een erg groot groen terrein is gebouwd (te vergelijken met 30 voetbalvelden), wordt dit omgetoverd tot het Al Bayt Park en tref je hier hardloop- en fietspaden aan, diverse speelplekken en cafés en restaurants.

Gespeelde wedstrijden

Omdat het Al Bayt stadion de grootste in Dubai is, wordt de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal in 2022 hier gespeeld op 18 november. De kampioenschappen vinden in wintertijd plaats omdat het anders te warm is in Dubai. In de winter kunnen de temperaturen nog oplopen tot ongeveer 30 graden, maar dit is acceptabel. Na deze wedstrijd vinden hier zes groepswedstrijden plaats, een achtste finale, de kwartfinale en de halve finale.