Verantwoord spelen

Gokken op sport is leuk en spannend. De mogelijke winst die je kan maken en de spanning die dit oplevert maken het een leuke mogelijkheid. De keerzijde is echter dat gokverslaving of verliezen die je maakt kan resulteren in financiële problemen. Speel bewust en voorkom gokverslaving, dat is een belangrijke boodschap die we willen benadrukken!

Om dit te voorkomen hebben we deze pagina ingericht, hierop vind je informatie over verantwoord online gokken.

Hoewel online gokken vanaf 18 jaar wettelijk is toegestaan in Nederland hanteren wij een leeftijdsgrens van 24 jaar. Hiermee beschermen we jongvolwassenen tegen de verleiding en risico’s van online gokken.

Hoe speel ik bewust?

Wees altijd zeer alert op de gevaren die kunnen ontstaan bij gokken, zoals het ontstaan van een verslaving. Wees daarnaast alert op het geld dat je inzet. Bepaal vooraf duidelijk voor jezelf wat je wilt verliezen en stop met gokken als je dit bedrag bent verloren. Houdt controle over je speelgedrag.

Jongvolwassen tot 24 jaar, een kwetsbare doelgroep

In Nederland is het wettelijk toegestaan om vanaf 18 jaar online te gokken. Ben je jonger dan 18? Dan is online gokken niet mogelijk en zal geen enkel casino je accepteren.

Op deze website gaan we nog een stap verder en beperken de toegang tot 24 jaar. Ben je tussen de 18 en 23 jaar dan mag je online gokken, maar beschermen wij je wel tegen de verleiding en risico’s omdat je in de zogenaamde kwetsbare doelgroep valt. Vraag jezelf dus af of je wel echt wilt gokken als je in deze leeftijdscategorie valt, wil je dit echt let dan goed op je budget.

Deze website is enkel toegankelijk voor mensen vanaf 24 jaar. We vragen je daarom bij het openen van deze website om je leeftijd. Het is belangrijk deze naar waarheid in te vullen.

Kies een Nederlandse bookmaker

Door te spelen bij een Nederlandse bookmaker met de juiste Nederlandse vergunning kies je voor een zekere veiligheid. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft strenge regels opgesteld om deze vergunning te krijgen en te houden. Zij zijn bevoegd om te handhaven bij overtredingen en zien streng toe op naleving van de voorwaarden. Op deze website staan alleen legale Nederlandse bookmakers.

Bepaal vooraf je limieten

Het is belangrijk dat je vooraf bepaalt wat je maximaal bereid bent te verliezen. Zorg er daarnaast voor dat je dit geld ook kunt verliezen, doe dit dus niet met geld dat je eigenlijk ergens anders voor nodig hebt. Hoe zeker je ook bent van je winkansen, er is altijd een reële kans dat je toch verliest. Probeer nooit verloren geld weer terug te winnen. Verlies je binnen korte tijd je volledige inleg? Stop dan met spelen.

CRUKS

De afkorting CRUKS staat voor Centraal Register Uitsluiting Kansspelen. Dit is een register dat spelers in bescherming neemt tegen gokken. Alle Nederlandse bookmakers zijn hier verplicht bij aangesloten. Bij het aanmaken van een account of het doen van een storting zullen zij controleren of je een vermelding hebt in CRUKS.

Merk je aan jezelf dat je over je limiet heen gaat? Ben je vaker aan het gokken dan je eigenlijk zou willen en lukt het niet om zelf te stoppen. Schrijf je dan in bij CRUKS. CRUKS is in het leven geroepen door de Nederlandse overheid en heeft als doel gokproblemen te voorkomen.

Schrijf je hier eenvoudig in bij CRUKS. Door dit register bescherm je jezelf tegen gokken. Je kiest zelf wanneer en voor hoe lang jouw registratie actief blijft. Dit is altijd minimaal een half jaar. Je voorkomt hiermee (grotere) problemen en komt niet meer in de verleiding toch te gaan gokken.

Hoe herken je een gokprobleem?

Een gokje wagen kan leuk en spannend zijn, maar je kan ook een gokprobleem ontwikkelen. Twijfel je aan jezelf? Lees dan zeker de onderstaande tips door om te bepalen of je een gokprobleem hebt. Herken je jezelf hierin, dan is het tijd om aan de bel te trekken.

 • Gokken kost je (te)veel geld, wellicht ook steeds meer geld
 • Je denkt vaak aan gokken
 • Je denkt dat alles weer goed komt na het behalen van een mogelijke grote winst
 • Je voelt je schuldig over je gokgedrag
 • Mensen in je omgeving vragen naar je gokgedrag of maken hier opmerkingen over
 • Je liegt over jouw gokgedrag
 • Je liegt over jouw financiële situatie
 • Je hebt je geld nodig om belangrijke rekeningen te betalen, maar gaat met dit geld toch gokken
 • Je leent geld van anderen om te gokken
 • Je laat je beïnvloeden door reclames, promoties of bonussen
 • Je verwaarloost je werk of studie door het gokken
 • Je verwaarloost of maakt ruzie met vrienden en familie
 • Je wilt minder uitgeven aan gokken of wilt helemaal stoppen met gokken, maar het lukt je niet

Herken je een of meerdere situaties uit bovenstaand overzicht? Of voel je je op een andere manier niet prettig bij gokken? Wees je dan bewust dat je waarschijnlijk een gokprobleem hebt. Met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk dat je gokt om plezier te hebben en niet dat je in de problemen komt.

Hulp zoeken kan laagdrempelig bij de volgende instanties. Neem ook bij twijfel altijd contact op, beter te vroeg contact zoeken dan te laat. Dit kan gratis en anoniem.