Weer en klimaat Qatar

Het WK van 2022 zal worden gehouden in Doha, Qatar. Maar met welke weersomstandigheden krijgen de voetballers te maken? Hier lees je hier meer over.

Gemiddeld weer in November tijdens WK 2022

In November is de gemiddelde temperatuur in Doha, Qatar maximaal 29 graden Celsius en minimaal 24 graden Celsius. Tijdens deze maand valt er gemiddeld 2 dagen neerslag en in totaal 6 milliliter neerslag, November bevat dus 28 droge dagen. De temperatuur van de zee is in deze maand aangenaam met 31 graden Celsius.

Algemeen klimaat Qatar

Het algemeen klimaat van Qatar is een woestijnklimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door warme winters en hete zomers. Vanaf de maand April kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot boven de 50 graden Celsius. Door de hoge luchtvochtigheid is dit echt niet fijn.

De warmste maanden in Qatar zijn over het algemeen juli, augustus en september. De koudste maanden zijn december, januari en februari. Het klimaat van de hoofdstad van het land, Doha, is vergelijkbaar met het klimaat van het land zelf. Het enige verschil is dat Doha minder gauw afkoelt in de avond door bestrating en bebouwing.

Het koel houden van voetbalspelers

Ondanks dat het in November een stuk koeler is dan de zomermaanden, is het nog steeds nodig om maatregelen te treffen om de voetballers koel te houden. Er zullen tijdens het WK in Qatar koelinstallaties worden geplaatst in stadions, bij trainingslocaties en plekken waar veel mensen samenkomen. Ook is het aannemelijk dat de spelers bij hoge temperaturen extra drinkpauzes zullen krijgen. Dit om te voorkomen dat zij uitdrogen.

Er kan ook besloten worden om spelers niet op het heetst van de dag te laten spelen. Het is van belang om de spelers niet in de volle hitte laten spelen, want dit beïnvloed hun prestaties en brengt bovendien gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is afwachten of hier ook iets mee gedaan wordt.

De luchtvochtigheid in Qatar en wat hiertegen helpt

De luchtvochtigheid in Qatar is hoog. Door hoge luchtvochtigheid zal de gevoelstemperatuur stijgen. Bij de meeste mensen zal hierdoor de transpiratie toenemen. Je kunt hier een aantal dingen tegen doen. Allereerst is goed blijven drinken belangrijk. Daarnaast kun je ventilerende kleding dragen en een hartslagmeter gebruiken om je prestaties te meten. Zo kun je voorkomen dat je gezondheidsproblemen krijgt.

Neerslag Qatar

Het klimaat van Qatar is over het algemeen droog. In een aantal maanden valt er wel neerslag, maar dit is maximaal 9 millimeter per maand. De meeste kans op neerslag heb je wanneer je in Februari, Maart, April of December Qatar bezoekt. Vaak valt er in een korte periode veel regen en dit kan voor wateroverlast zorgen in Doha.

De totale neerslag wat er per jaar in Qatar valt is 50 millimeter. Dit is een stuk lager dan Nederland, want in een jaar valt hier gemiddeld 847 millimeter neerslag. Door deze vergelijking zie je hoe weinig neerslag er eigenlijk valt in Qatar.

De beste reistijd voor een vakantie naar Qatar

De beste reistijd voor een vakantie naar Qatar is de lente en de herfst. Tijdens deze periodes geniet je wel van het mooie weer, maar is het nog niet te heet. De beste reismaanden zijn hierbij Maart, April en November. Tijdens deze maanden kun je rekenen op temperaturen rond de 30 graden Celsius. Daarnaast valt er 6 tot 9 millimeter neerslag. De neerslag hoeft echter geen belemmering te zijn omdat de neerslag vaak snel achter elkaar valt. Het zal dus overwegend droog zijn tijdens je vakantie naar Qatar.