Loting WK 2022

Eind november 2022 begint het WK voetbal in Qatar. We kijken er met z’n allen enorm naar uit, ook vanwege de bijzondere plek waarop dit wereldkampioenschap wordt afgewerkt. Welke ploegen uiteindelijk ver zullen komen, wordt mede bepaald door de loting. Wanneer vindt die eigenlijk plaats, en hoe gaat die loting voor het WK 2022 in Qatar precies in zijn werk?

Wanneer is de loting van het WK 2022 in Qatar?

De loting voor het WK voetbal van 2022 vindt plaats op vrijdag 1 april 2022. Plaats van handeling is Doha, de hoofdstad van Qatar, dat ook één van de speelsteden zal zijn. Op dat moment zijn overigens mogelijk nog niet alle kwalificatierondes volledig afgewerkt. Om die reden zijn ook nog niet alle deelnemende landen 100% zeker.

Hoeveel landen doen er mee aan de loting van het WK 2022?

In totaal zullen er 32 landen mee doen aan dit WK voetbal in Qatar. Het gastland was traditiegetrouw automatisch verzekerd van deelname (tegelijkertijd ook de eerste). De overige 31 landen zijn afkomstig van de volgende continenten. Europa heeft 13 plekken toegewezen gekregen, waaronder gelukkig ook Nederland. Zuid-Amerika mag 4 vertegenwoordigers sturen. Voor Noord-Amerika zijn 3 plaatsen gereserveerd. Afrika zal 5 deelnemende landen afvaardigen, net als Azië (waaronder gastland Qatar). Tot slot komen er nog twee deelnemers uit intercontinentale play-offs, met daarin landen uit Afrika, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Oceanië.

Hoe werkt het ‘potten systeem’ en in welke pot zit het Nederlands Elftal bij het WK in Qatar?

Voordat de loting begint, worden de 32 deelnemende landen verdeeld over vier potten. Uitgangspunt hiervoor is de FIFA-wereldranglijst. Gastland Qatar zit al in Pot 1 en is tevens al aangewezen als groepshoofd van Poule A. Ook België, Frankrijk en Brazilië zitten in deze Pot 1. Nederland komt terecht in Pot 2. Dit betekent dus dat Oranje één van deze landen als tegenstander in de poule van vier teams zou kunnen loten. Er komt overigens slechts één land van een bepaald continent in een poule. Uitzondering hierop is Europa, met een maximum van twee landen per poule.

Welke regels zijn er voor de loting voor het WK 2022?

Doordat de sterkste landen (volgens die FIFA ranking) in dezelfde Pot 1 zitten, kunnen ze niet bij elkaar in de poule komen. In die Pot 1 komen dus de beste 7 geplaatste landen van de FIFA-wereldranglijst, plus gastland Qatar. De nummer 8 van de FIFA ranking komt, indien geplaatst, in pot 2, enzovoorts. Vanuit die potten worden de landen nu via een loting toegewezen aan de verschillende poules. In totaal zijn er dus acht poules van vier landen. De twee beste landen van elke poule gaan door naar de volgende ronde. De loting is ook van belang voor de speelsteden. Na de loting kunnen de voetbalorganisaties van de betreffende landen dus op zoek naar hotels en dergelijke in de buurt van de speelsteden. Hoewel overigens de afstanden tussen de speelsteden te overzien zijn.

Welke landen zijn al gegarandeerd van een plekje bij de loting van het aankomende WK?

In Europa zijn al de meeste deelnemende landen bekend: België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Kroatië, Nederland, Servië, Spanje en Zwitserland. Vanuit Zuid-Amerika zullen in elk geval Argentinië en Brazilië van de partij zijn. Tot slot is gastland Qatar dus al automatisch geplaatst. De komende maanden zal het aantal landen dat verzekerd is van deelname echter snel stijgen.

Komt de loting van het WK 2022 Qatar live op tv? En waar kan ik het volgen?

De loting voor het WK voetbal 2022 in Qatar zal te volgen zijn via verschillende websites en streams. De loting zal zeker ook in diverse landen op verschillende tv-zenders worden uitgezonden.