Al Janoub Stadion

Al Janoub Stadion vooral in poulefase ingezet

Het Al Janoub Stadion in Al Wakrah is één van de acht stadions waar het WK in Qatar in 2022 wordt afgewerkt. Het is gesitueerd in een plaats iets ten zuiden van de hoofdstad Doha. Al Wakrah staat onder onder leiding van Sheikh Abdulrahman bin Jassim Al Thani en is voor de deelnemende voetballers een plezierige omgeving om te verblijven. Het biedt aan de boorden van de Perzische Golf twee fraaie zandstranden die elk een voetballocatie op het strand herbergen. Het stadion zelf gaat tijdens het WK plaats bieden aan 40.000 toeschouwers en werd in 2019 in gebruik genomen met een finaleduel in het kader van de Amir Cup. Die wedstrijd was des te memorabel, omdat de Spaanse legende Xavi Hernandez tijdens dat duel afscheid nam als actief voetballer.

Stadion met bijzondere kenmerken

Voor die officiële opening was er al heel wat water vanuit de Perzische Golf op het zandstrand van Al Wakrah aangespoeld. De opvolger van het Al Wakrah Stadion was het tweede stadion in Qatar dat afgebouwd werd in het kader van het WK en kende een kostenplaatje van iets meer dan 500 miljoen euro. De helft van die kosten hiervan vloeide terug naar lokale bedrijven die betrokken waren bij de bouw, al was ook het Belgische Sixco één van de partijen die een belangrijke rol speelde in de realisering van het prestigieuze project. Het door de overleden Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid ontworpen stadion is geïnspireerd door de kenmerkende Arabische zeilschepen (dhow-boten) waarmee de van oudsher met Al Wakrah verbonden (parel)visserij onder het voetlicht wordt gebracht. Opvallend zijn onder meer het uitschuifbare dak en de diverse koelsystemen die zijn aangebracht. Niet alleen het veld wordt op die manier van koele lucht voorzien, maar ook de bezoekers hoeven niet te vrezen voor extreme hitte. Ook onder de stoeltjes is een systeem aangebracht waardoor koele lucht het stadion in wordt geblazen.

Een heel ‘cool’ stadion

Het Al Janoub Stadion zal tijdens het WK regelmatig worden ingezet. In de poulefase wordt zes keer gebruik gemaakt van de locatie. De eerste vier duels vinden plaats om 11.00 uur; de laatste twee zijn om 16.00 geprogrammeerd. Ook op 5 december wordt nog gebruik gemaakt van het stadion. Dan wordt er om 16.00 uur een duel afgewerkt in het kader van de achtste finales. Uiteraard is nu nog niet duidelijk welke landen tijdens deze duels actief zijn. Na het WK zal het stadion worden gekortwiekt en wordt het van 40.000 naar 20.000 zitplaatsen gebracht. De stoeltjes die worden verwijderd zullen nog een nadere bestemming krijgen om de lokale sport te ondersteunen. Het veld zal uiteraard niet verdwijnen en dat is logisch voor een grasmat die binnen een recordtijd van negen uur en een kwartier werd aangelegd. Het stadion wordt na 2022 de vaste plek voor Al Wakrah Sports Club, een vereniging waar bij ons bekende spelers als Adil Ramzi en Ali Boussaboun als schotvaardige aanvallers in het verleden heel succesvol waren.

Hitte krijgt geen kans

Zaha Hadid heeft een heel fraai vormgegeven stadion ontworpen, waarvan meerdere aspecten heel bijzonder zijn. Zo kan het dak zo worden verschoven dat het zorgt voor constante schaduw op het veld. Prettig voor de spelers die daardoor worden gevrijwaard van intense hitte. Het dak is grotendeels gemaakt van gepolymeriseerd polytetrafluoretheen (PTFE), beter bekend als teflon. De grote hittebestendigheid van dat materiaal zorgt voor een deel voor de extra koeling van het stadion.