Vrouwelijke scheidsrechters op WK 2022 Qatar

Op het komende WK in Qatar zijn maar liefst drie vrouwelijke scheidsrechters actief. Maak kennis met deze vrouwelijke scheidsrechters die in ieder geval een aantal groepswedstrijden gaan fluiten op het WK. Yamashita Yoshimi, Salima Mukansanga en Stephanie Frappart zijn de drie vrouwelijke scheidsrechters die behoren tot de 36 scheidsrechters die zijn geselecteerd voor het toernooi dat op 20 november begint.

De Japanse scheidsrechter Yamashita Yomishi zal naar verwachting voor de tweede keer op rij deelnemen aan het WK, nadat zij de 2019 Women’s World Cup in Frankrijk heeft geleid.

Ze nam deel als scheidsrechter op de Olympische Spelen van 2020, gehouden in 2021, in een wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Zweden.

Salima Mukansanga

Salima Mukansanga is een Rwandese voetbalscheidsrechter. Op 35-jarige leeftijd heeft ze geschiedenis van de African Cup of Nations geschreven als de eerste vrouwelijke centrale scheidsrechter van deze competitie. Ter gelegenheid van de 2022 African Cup of Nations, die plaats vondt in Kameroen, floot ze op 18 januari de wedstrijd Guinee-Zimbabwe in Yaoundé. Gepassioneerd door sport sinds haar jeugd, met name basketbal, koos ze uiteindelijk voor voetbal gezien de moeilijkheden om toegang te krijgen tot basketbalfaciliteiten. Na het behalen van haar baccalaureaat volgde ze een opleiding tot scheidsrechter en behaalde ze in 2008 haar certificaat in arbitrage, tegelijkertijd met haar opleiding in verpleegkunde en verloskunde aan de Universiteit van Gitwe (Rwanda).

Stephanie Frappart

De Franse officiële Stephanie Frappart is misschien wel een van de meest bekende namen die worden vermeld voor het komende WK.

De 38-jarige scheidsrechters heeft een carrière die bezaaid is met primeurs en in Qatar zal haar succesvolle scheidsrechterscarrière vervolg geven.

Frappart floot haar eerste finale in 2019 op het WK in Frankrijk, en ging in datzelfde jaar de UEFA Super Cup-finale leiden.

In 2020 maakte ze furore in de scheidsrechterswereld en schreef haar naam in de geschiedenisboeken door als eerste vrouw de leiding te nemen in een Champions League-wedstrijd voor heren. Een jaar later zou Frappart ook fluiten toen Atlético Madrid het opnam tegen Chelsea in een tweede ronde van 16 gelijkspel in de UCL voor dames.

Voordat ze werd aangekondigd als onderdeel van de plannen voor Qatar, floot ze ook de finale van de Coupe de France van 2022.