Spaanse fan die lopend naar WK Qatar ging is vermist

Een 41-jarige Spaanse voetbalfan die in november naar Qatar wilde lopen om het WK bij te wonen, is vermist in Iran, zo heeft het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Santiago Sanchez werd voor het laatst gezien op 1 oktober nadat hij zijn vrienden een foto van zichzelf aan de Iraaks-Iraanse grens had gestuurd met de kop: “Entry to Iran”.

De ouders van Sanchez in Madrid vertelden aan de Spaanse media dat hun zoon waarschijnlijk in Iran is gearresteerd.

“Een kans van 99 procent dat hij in een gevangenis in Iran zit, maar de Spaanse ambassade heeft mijn dochter verteld dat ze dat nieuws niet kunnen geven totdat ze naar de gevangenis gaan om hem te zien en toestemming hebben van de Iraanse regering,” zei zijn moeder Celia.

De politie heeft de ouders gevraagd om gebitsgegevens, persoonlijke spullen zoals een tandenborstel en foto’s van Santiago’s tatoeages, die ze naar Interpol zullen sturen, vertelde ze in de Spaanse media.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat Sanchez in Iran was. De Spaanse ambassade in Teheran is op zoek naar informatie over zijn verblijfplaats om hem consulaire diensten te verlenen.

“De ambassade heeft permanent contact met de Iraanse autoriteiten sinds ze op de hoogte werd gebracht van de verdwijning”, aldus de ambassade in een verklaring.

Sanchez verliet Madrid in januari 2022 om lopend op pad te gaan naar het WK voetbal in Qatar, backpackend door Europa op weg naar Turkije en Irak.

Hij vertelde Reuters vorige maand in Zakho in Iraaks Koerdistan dat hij hoopte dat hij het Spaanse team zou ontmoeten en hen zou inspireren tot de overwinning in het WK 2022.

“Als je geen datum prikt voor je dromen, realiseer je ze ook niet”, zei hij.