Covid Regels Qatar

De gastheer van het WK, Qatar, schaft zijn Covid-testregel voor reizigers op 1 november af, voorafgaand aan het toernooi dat van 20 november tot 18 december zal plaatsvinden. Dit is goed nieuws voor de vele voetbalfans, ook uit Nederland, die het WK in Qatar willen gaan bezoeken.

Het ministerie van Volksgezondheid van Qatar (MoPH) heeft woensdag 26 Oktober 2022 een verklaring uitgegeven waarin staat dat bezoekers niet langer een negatief PCR- of antigeentestresultaat hoeven te presenteren voordat ze naar het land reizen.

Afgelopen September hadden de organisatoren van het WK de fans verteld dat ze een negatief testresultaat moesten overleggen om het land binnen te mogen, ongeacht hun vaccinatiestatus. Deze regel omvatte alle bezoekers van zes jaar of ouder. Volgens de nieuwe regels kan je dus zonder bewijs het WK voetbal bezoeken.

Het ministerie van Volksgezondheid van Qatar heeft ook de eis laten vallen dat 18-plussers hun Covid-19-status moeten tonen op een applicatie voor het traceren van contacten, genaamd Ehteraz, om stadions en andere etablissementen, zoals winkels en restaurants, te betreden.

Bezoekers hoeven zich niet vooraf te registreren in de app wanneer ze het land binnenkomen, hoewel ze de app moeten tonen om een ​​zorginstelling binnen te gaan.
Het ministerie van Volksgezondheid zei in zijn verklaring dat degenen die naar Qatar reizen “standaard voorzorgsmaatregelen moeten volgen om het risico op infectie te verminderen”, waaronder vaccinatie tegen Covid-19.

De toegangsregels voor Qatar zijn echter hetzelfde, ongeacht de vaccinatiestatus.

Andere vereisten die in de verklaring worden vermeld, zijn regelmatige handhygiëne, testen bij Covid-symptomen en het volgen van een gezonde levensstijl.

De verklaring zei dat de regels werden versoepeld als gevolg van “het aantal gevallen van Coid-19 (blijft) dalen over de hele wereld en in Qatar, en de voortdurende uitrol van het nationale Covid-19-vaccinatieprogramma van Qatar.”

Vorige week heeft Qatar de regels voor het dragen van maskers versoepeld en deze zijn nu alleen verplicht in zorginstellingen.

Qatar bereidt zich voor op een bezoek van 1,2 miljoen voetbalfans tijdens het toernooi. Hoeveel Nederlandse fans exact het WK gaan bezoeken is nog niet bekend gemaakt. Wel is al bekend gemaakt dat vanwege de hoge ticket- en hotelprijzen het aantal Nederlandse fans op het komende WK zal achterblijven ten opzichte van vorige WK’s.