Poule regels WK voetbal 2022

Nog even geduld en dan kunnen we gaan zitten voor het WK voetbal in Qatar. Eind november is het zover. Wie mag zich in december wereldkampioen voetbal 2022 noemen?

Maar voor het zover is, moeten de finalisten de knock out fase goed doorkomen. En laten we vooral ook de voorafgaande poulewedstrijden niet onderschatten. Want een onverwacht verlies kan zomaar uitschakeling betekenen. Wat zijn eigenlijk precies de regels in de poules? Hoeveel landen zien we terug in de knock out fase? En maak je als nummer drie in de poule wel of niet nog kans op het spelen in die volgende ronde? We bespreken het in deze blog.

Wie gaan er allemaal door vanuit een poule naar de volgende ronde van het WK?

Op het WK in Qatar zijn er acht poules,met vier landen per poule. Deze zijn via een gestuurde loting bij elkaar ingedeeld. Gestuurd wil zeggen dat de acht sterkste landen bij elkaar in één bokaal zaten, en elkaar daardoor niet al kunnen treffen in de groepsfase.

We starten het WK dus met 32 landen. Bekijk het speelschema voor de exacte wedstrijden die gespeeld worden. Je zou zeggen dat er in theorie dus ook 32 landen wereldkampioen kunnen worden. Echter: alleen de nummers 1 en 2 gaan door naar de knock out ronde, oftewel de achtste finales.

Gaan de nummers 3 van de poule ook door naar de volgende ronde?

Nee, de landen die eindigen als nummer drie in de poule gaan niet door naar de knock out fase. Er is dus ook geen ‘escape’ voor de beste nummers drie in een poule, zoals dat soms in andere toernooien wel het geval is.

Je hoort je als nationale ploeg bij de beste twee landen in jouw groep te plaatsen, anders is het WK-feest voorbij. Dit betekent dus eenvoudigweg dat de helft van alle deelnemende landen al na de groepsfase naar huis mag.

Dat betekent dus ook dat in een poule met verschillende sterke landen één verliespartij al fataal kan zijn. Hoeft niet, omdat je immers nog twee andere wedstrijden hebt, maar de druk neemt wel flink toe.

Wat gebeurt er (wat zijn de regels) bij een gelijke stand tijdens de poulefase van het WK 2022?

Het gebeurt regelmatig dat teams in een groep met een gelijk aantal punten eindigen. Wat zijn de regels hieromtrent? Wat bepaalt welk land door gaat naar de knock out fase?

Na het aantal punten wordt er eerst gekeken naar het doelsaldo, dus het verschil tussen gemaakte en geïncasseerde doelpunten. Is dat ook gelijk, dan is het aantal gemaakte goals doorslaggevend.

Uiteraard kunnen ook dan twee of zelfs drie ploegen nog exact gelijk staan. In dat geval wordt er gekeken naar het onderlinge resultaat tussen deze landen in hun groep. De volgorde: aantal punten, doelsaldo, aantal gemaakte doelpunten.

De kans is wellicht niet groot, maar mocht er dan nog steeds geen verschil zijn, dan gaat sportiviteit een rol spelen. De ploeg met de minste gele en rode kaarten (die uiteraard zwaarder tellen) gaat door.

In het uiterste geval verricht de FIFA een loting om te bepalen wie doorgaat.

Wat zijn de regels in de knock out fase van het WK voetbal?

Vanaf de achtste finales moet er uiteraard na elke wedstrijd een winnaar bekend zijn. Een gelijke eindstand wordt dan ook gevolgd door een verlenging van twee keer 15 minuten. Is er dan nog steeds geen beslissing gevallen, dan wordt via strafschoppen bepaald wie door gaat naar de volgende knock out ronde.