hoeveel is de Wereldbeker waard?

De Fifa World Cup heeft een rijke geschiedenis die net zo meeslepend is als de vele wedstrijden die er zijn geweest. Te midden van alle moed, liefdesverdriet en gejuich heeft de WK-trofee zelf een fascinerend verhaal te vertellen.

De meest iconische trofee in alle sporten die onmiddellijk over de hele wereld wordt herkend, heeft een tumultueus bestaan ​​geleid. Sterker nog, de trofee zelf is nog geen 50 jaar oud, ook al werd het WK voor het eerst gespeeld in 1930.

Om meer te weten te komen over de trofee, moeten we teruggaan naar het eerste WK voetbal in Uruguay.

Het eerste wereldkampioenschap voetbal werd in 1930 in Uruguay gehouden en werd mogelijk gemaakt dankzij de inspanningen van Jules Rimet.

Rimet was de derde president van de FIFA en speelde een belangrijke rol bij het verwezenlijken van de droom van een WK. De trofee is gemaakt door de Franse beeldhouwer Abel Lafleur, 35 cm hoog en 3,8 kg zwaar. Het is gemaakt van verguld sterling zilver.

Het ontwerp van de trofee bevatte een gouden beeldje van Nike, de Griekse godin van de overwinning. Oorspronkelijk heette de trofee simpelweg ‘Victory’, en in de volksmond de World Cup of Coupe du Monde.

In 1946 werd het ter ere van de president omgedoopt tot de Jules Rimet Trophy. Dat de trofee het overleefde, was een wonder op zich. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de trofee in handen van de kampioen van Italië in 1938. De Italiaanse vice-president van de FIFA, Ottorino Barassi, nam het op zich om de veiligheid van de trofee te waarborgen door hem in het geheim uit de kluis van een bank in Rome te halen en hem gedurende de hele oorlog in een schoenendoos onder zijn bed te verbergen.

Slechts vier maanden voor het WK van 1966 in Engeland werd de trofee gestolen tijdens een tentoonstelling in de Methodist Central Hall in Westminster. Wetshandhavingsinstanties, waaronder Scotland Yard, hebben hun best gedaan om het item terug te krijgen, maar het mocht niet baten. Een week na de diefstal werd de trofee willekeurig in krantenpapier gewikkeld naast een geparkeerde auto gevonden door een hond genaamd Pickles die aan het wandelen was met zijn baasje.

Pickles werd een nationale held, ontving een medaille en een beloning voor de ontdekking. Dankzij de heldhaftige hoektand mocht de Engelse aanvoerder Bobby Moore de originele Jules Rimet Trophy in het Wembley Stadium in de wacht slepen na het verslaan van West-Duitsland in de finale.

Trofee weer gestolen

Brazilië won in 1970 voor de derde keer het WK en kreeg de Jules Rimet Trophy definitief toegekend, zoals destijds de regel was. De originele trofee werd echter in 1983 voor de tweede keer gestolen van het hoofdkantoor van de Braziliaanse voetbalbond in Rio de Janeiro en werd nooit teruggevonden.

Nadat Brazilië de trofee definitief had gewonnen, werd een vervanger aangesteld voor het WK 1974. De inzending van de Italiaanse kunstenaar Silvio Gazzaniga werd geaccepteerd. Het ontwerp van de trofee ziet menselijke figuren omhoog bewegen in de richting van een gouden replica van de wereld. De trofee is hol van binnen.

Na het debacle rond de Jules Rimet-trofee werd besloten dat de originele Fifa World Cup-trofee niet meer zomaar gewonnen kan worden.

Het blijft in het bezit van de FIFA op het hoofdkantoor in Zürich en wordt alleen meegenomen voor trofeeëntours, hoofdtrekkingen van de Wereldbeker en de eindpresentatie. Winnaars van elk WK ontvangen een vergulde bronzen replica, bekend als de Wereldbekerwinnaarstrofee. Ze mogen de replica houden.

Hoeveel weegt de WK-trofee?

De Fifa World Cup-trofee is 6,175 kg 18-karaats goud. Hij is 36,5 cm hoog en heeft een ronde voet met een diameter van 13 cm.

Hoeveel is de Wereldbeker waard?

De waarde van het goud in de WK-trofee zelf is $ 250.000 waard, volgens de huidige goudkoersen. Vier jaar geleden zou de originele Fifa World Cup-trofee volgens sommige schattingen $ 20 miljoen waard zijn, waardoor het gemakkelijk de meest waardevolle trofee in de sport is.