Groep des doods WK Qatar

In november start het WK voetbal in Qatar. Nu de loting is geweest, en dus de groepsindeling bekend is, krijgen we ook meer inzicht in de kansen van de deelnemende landen. Zo zijn er altijd groepen waarin favorieten het op het eerste gezicht niet heel lastig zullen krijgen. Maar er zijn ook groepen waarin ze elkaar al in een vroeg stadium tegen komen. Hoe is dat op het aanstaande WK Qatar?

Welke groep op het WK voetbal wordt gezien als de groep des doods

Met de kennis van nu wordt Groep E door voetbalkenners gezien als de poule des doods op het WK in Qatar. In die groep ontmoeten Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica elkaar. Spanje is op dit moment (juli 2022) de nummer 6 van de FIFA ranglijst. Duitsland staat 11e op die lijst. Japan vinden we terug op plaats 24, Costa Rica staat tien plaatsen lager. Waarschijnlijk is men zowel in Spanje als in Duitsland nog niet heel erg gerust op een goede afloop. Want Japan is een niet te onderschatten outsider. En Costa Rica eindigde in de kwalificatie met een gelijk aantal punten als Amerika, en slechts drie punten achter Canada en Mexico. In een play-off versloeg Costa Rica vervolgens Nieuw-Zeeland.

Wat wordt bedoeld met de groep des doods

De groep des doods is een groep op een sporttoernooi waarin een paar sterke landen elkaar treffen. Meestal is er een goede verdeling tussen wat sterkere en wat zwakkere deelnemers. Maar soms zijn er bijvoorbeeld drie favorieten die elkaar door een ongelukkige loting al in de groepsfase tegenkomen. Als er op een WK maar twee landen doorgaan naar de volgende ronde, dan zal er dus één sterk land al in die eerste ronde sneuvelen. Voor dat land blijkt dit dus de groep des doods te zijn geweest.

Welke twee landen zijn favoriet om de groep des doods te overleven

Normaal gesproken zullen we Spanje en Duitsland terug zien in de knock-out fase. Duitsland moet echter niet al punten laten liggen in de eerste wedstrijd, tegen Japan. En Spanje moet op dezelfde dag eerst maar eens Costa Rica verslaan. In de tweede wedstrijd treffen Spanje en Duitsland elkaar, en weten we meer. Wie van de twee heeft na deze tweede wedstrijd al voldoende punten voor enige zekerheid? En welk land moet nog flink aan de bak in de laatste groepswedstrijd? Mocht Japan Duitsland al in de eerste wedstrijd verslaan, dan zou die laatste speeldag in de groep wel eens heel erg spannend kunnen worden.

Wat was de groep des doods van het vorige WK en hoe hebben die landen het gedaan op dat WK?

Op het WK 2018, in Rusland, kon Groep F gezien worden als de groep des doods. Immers: Duitsland (bijna altijd één van de favorieten), Zweden en Mexico kwamen elkaar daar tegen, aangevuld met Zuid-Korea. Het liep anders dan heel veel mensen hadden verwacht. Duitsland eindigde namelijk als laatste in deze groep, met slechts drie punten. Zuid-Korea eindigde met even veel punten, maar een beter doelsaldo als derde. Zweden en Mexico gingen als nummer één en twee door naar de volgende ronde.