WK Qatar 2022 boycot

Er komen steeds meer protesten tegen het WK in Qatar nu de start van het toernooi steeds dichterbij komt. Borussia Dortmund-fans hielden een spandoek omhoog met de tekst ‘Boycot Qatar 2022’ voorafgaand aan hun Champions League-duel met Manchester City in het Signal Iunda Park. Ook een kroegeigenaar uit Groningen heeft besloten geen wedstrijden uit te zenden in café van het WK in Qatar. Dit volgt op een aantal grote Franse steden die hebben besloten geen grote schermen te zetten waar de mensen de wedstrijden zouden kunnen kijken.

Nu het toernooi nog maar een paar weken voor de boeg is, blijft de lijst met afwijkende stemmen tegen het WK van dit jaar groeien en Dortmund-fans en andere mensen uiten hun ongenoegen over het evenement op een zeer openbare manier.

De trainers van diverse landen die actief zijn op het WK, waaronder Louis van Gaal en Hansi Flick, hebben kritiek geuit op het toernooi.

‘Was het terecht om het WK aan Qatar toe te kennen? Deze vragen hadden veel eerder beantwoord moeten worden, met nee!’ zei Flick.
Amnesty zegt dat het algemene publieke standpunt is dat sponsors de oproepen aan de Qatarese regering en de FIFA om herstelbetalingen te ondersteunen ondersteunen

Amnesty zegt dat het algemene publieke standpunt is dat sponsors de oproepen aan de Qatarese regering en de FIFA om herstelbetalingen te ondersteunen ondersteunen

‘Feit is dat in Qatar als het gaat om mensenrechten, als het om duurzaamheid gaat, er veel niet klopt, dat is duidelijk.’

Van Gaal, die Nederland zal leiden tijdens hun eerste WK sinds 2014, zei: ‘Natuurlijk steun ik de compensatiefondsen (voor de slachtoffers van arbeidsmisbruik bij de bouw van de WK-stadions in Qatar) en ik denk dat dat moet gebeuren vooral als je bedenkt dat miljarden, ik bedoel miljoenen die FIFA profiteert van het toernooi.

‘Als ze zo slim zijn om het WK daar te organiseren, moeten ze standhouden met alles wat er na die beslissing komt.’

Mensenrechtenorganisaties hebben geprobeerd te illustreren hoe slecht de behandeling van migrerende werknemers is geweest sinds het land in 2010 het toernooi kreeg toegekend.

Ze hebben sponsors opgeroepen om de FIFA te smeken om bij te dragen aan de herstelbetalingen die zijn betaald aan de migrerende werknemers en hun families die de afgelopen 12 jaar zijn getroffen.

Qatar is zwaar bekritiseerd vanwege zijn standpunt over mensenrechten, met name zijn houding ten opzichte van vrouwen en homoseksuelen, in de aanloop naar het WK, dat op 20 november van start gaat.

Homoseksualiteit blijft een strafbaar feit in de golfnatie.