Sponsors WK-voetbal Qatar 2022

Op maandag 21 november 2022 spelen Senegal en het Nederlands elftal de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Normaliter wordt het WK-voetbal altijd in de zomer gespeeld. Gastland Qatar heeft echter een woestijnklimaat, waarbij de gemiddelde temperatuur in de zomer kan oplopen tot 40°C. Daarom is besloten om het WK van 2022 plaats te laten vinden in de winter.

Bij een WK zijn vele partijen betrokken. In dit blog lees je meer over de geldschieters van het WK-voetbal in Qatar, de sponsoren. Ben je daarnaast benieuwd wie de sponsoren zijn van de FIFA en KNVB? Lees dan snel verder!

Wat zijn de officiële sponsoren van het WK-voetbal in 2022 in Qatar?

Het WK-voetbal in Qatar heeft een aantal officiële sponsoren. Alleen deze sponsoren hebben het recht om tijdens het toernooi reclame-uitingen te doen. De officiële sponsoren van het WK zijn:

 • Budweiser
 • Hisense
 • McDonalds
 • Vivo
 • BYJU’s
 • Crypto.com
 • China Mengniue Dairy Company
 • Qatar Airways

Wat je mogelijk opvalt aan de opsomming van officiële sponsoren, is dat in Europa niet al deze bedrijven even bekend zijn. Zo is bijvoorbeeld BYJU’s een onderwijstechnologiebedrijf, wat afkomstig is uit India. China Mengniue Dairy Company is een Chinees productie- en distributiebedrijf van ijs en zuivelproducten. Deze bedrijven sponsoren bewust een toernooi met wereldwijde uitstraling: door gebruik te maken van het exclusieve recht om reclame-uitingen te doen tijdens het toernooi, hopen deze bedrijven wereldwijde bekendheid te verkrijgen.

Wat is de hoofdsponsor van het WK 2022 in Qatar?

Tussen de verschillende sponsoren wordt officieel geen onderscheid gemaakt, iedere sponsor is volgens de toernooiorganisatie gelijk. De laatstgenoemde sponsor van bovenstaande opsomming, Qatar Airways, is echter niet alleen sponsor van het WK maar ook van de FIFA. Hierdoor wordt Qatar Airways in de praktijk vaak aangezien als de hoofdsponsor van het toernooi.

Welke sponsoren heeft de FIFA?

Het WK-voetbal wordt officieel georganiseerd door de wereldvoetbalbond, de FIFA. Aan het toernooi kunnen dan ook alleen teams deelnemen van landen die zijn aangesloten bij de FIFA. De FIFA wordt zelf ook gesponsord. Eén sponsor, Qatar Airways, ben je in een eerdere paragraaf al tegengekomen. Daarnaast heeft de FIFA nog enkele sponsoren:

 • Adidas
 • Coca Cola
 • Wanda
 • Hyundai
 • QatarEnergy
 • Visa

Meerdere van deze bedrijven, zoals Adidas en Coca Cola, zijn al vele jaren sponsor van de FIFA. QatarEnergy daarentegen, het staatsoliebedrijf van Qatar, is pas sinds begin 2022 sponsor van de wereldvoetbalbond.

Welke sponsoren heeft de KNVB?

Daarnaast heeft ook de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, KNVB, diverse sponsoren. De KNVB spreekt echter niet van sponsoren, zij heeft het liever over haar partners. Momenteel heeft de KNVB zes partners: Nike, KPN, Nederlandse Loterij, ING, Bitvavo en Albert Heijn. Stuk voor stuk bekende bedrijven, met uiteenlopende achtergronden. Zo is Nike een sportmerk van Amerikaanse origine, Bitvavo een digitale valuta exchange en Albert Heijn is de bekendste grootgrutter van het land.

Aankondiging Nederlandse bedrijven omtrent reclames tijdens WK 2022 Qatar

De toekenning van het WK-voetbal aan Qatar is controversieel. Zo blijkt uit een grootschalig Amerikaans onderzoek dat vier FIFA-leden zouden zijn omgekocht. In ruil voor miljoenen dollars zouden zij het WK-voetbal van 2022 aan Qatar hebben toegewezen. Daar bovenop blijkt uit onderzoek uit 2021 van de Britse krant The Guardian dat er ruim 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij de voorbereidende werkzaamheden voor het WK.

Vanwege deze controverses reizen de sponsoren, of partners, van de KNVB niet af naar Qatar voor het WK. In hoeverre zij reclame gaan maken rondom het WK, is nog niet helemaal duidelijk. ING heeft bijvoorbeeld al aangegeven helemaal geen reclame te gaan maken tijdens het toernooi, maar andere sponsoren hebben hierover nog geen beslissing genomen.