Regels bij gelijke stand groepsfase WK 2022

Wat gebeurt er als landen een gelijke stand hebben aan het einde van de groepsfase op het WK voetbal in Qatar, wat zijn de regels als dit gebeurt? Elk van de acht WK-groepen heeft vier teams in zich. De beste twee teams in elke groep gaan door naar de laatste 16 om deel te nemen aan de knock-out rondes. De onderste twee teams in elke groep worden uitgeschakeld. Als je een wedstrijd wint in de knock-outronde, ga je door naar de volgende ronde en als je verliest, lig je eruit. Dit gaat door tot de finale van het WK.

Als teams gelijk eindigen op punten in hun WK-groepsfase, worden de volgende criteria gebruikt om te bepalen welk team doorgaat naar de laatste 16:

1) doelsaldo in alle wedstrijden (totaal bij elkaar opgeteld)
2) aantal gescoorde doelpunten in alle groepswedstrijden
3) punten behaald in wedstrijden gespeeld tussen teams in kwestie
4) doelsaldo in wedstrijden gespeeld tussen teams in kwestie
5) aantal gescoorde doelpunten in wedstrijden gespeeld tussen teams in kwestie
6) Fair play-punten in alle groepswedstrijden
7) Loting

Het is dus belangrijk om flink aan je doelsaldo te werken als je geen risico wilt lopen bij een gelijke stand in de groepsfase van het WK. Nederland zou aan zijn doelsaldo kunnen werken tegen Qatar, wat niet bekend staat om zijn sterke elftal.

Tijdens de knock out fase van het WK is een gelijke stand niet mogelijk. Als er na 90 minuten plus blessuretijd een gelijke stand op het bord staat komt er verlenging. Deze verlenging duurt twee keer een kwartier. Is het hierna nog steeds een gelijke stand, dan worden er penalty’s genomen om de beurt. Er worden door ieder team vijf penalty’s genomen. Is hierna de stand nog gelijk, dan wordt er om en om een penalty genomen net zolang tot er een winnaar is.