Oranje in WK poule tegen Qatar, Senegal en Ecuador

Het Nederlands elftal speelt in de poulefase het WK 2022 achtereenvolgens tegen Senegal, Ecuador en Qatar. Dat is de uitkomst van de loting die op 1 april 2022 plaats heeft gevonden in Doha, Qatar.

Loting Nederlands Elftal

Bondscoach Louis van Gaal had het eerder deze week al grappend voorspeld: hij heeft het geluk aan zijn kont hangen en zou dus aan gastland Qatar worden gekoppeld tijdens de loting. Qatar is de nummer 51 van de FIFA wereldranglijst en dus de favoriete tegenstander uit Pot 1. Oranje ontloopt daarmee toplanden als bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Brazilië en België. Duitsland zat net als het Nederlands Elftal in pot 2, dus daar kon niet tegen geloot worden.

Op papier dus een gunstige loting voor het Nederlands Elftal. Het WK start voor Oranje op maandag 21 november, direct op de openingsdag van het toernooi, met een wedstrijd tegen Senegal. Dat land is de winnaar van de Afrika Cup, door in januari Egypte na strafschoppen te verslaan in de finale.

Op 25 november speelt Oranje tegen Ecuador, de nummer 46 van de FIFA wereldranglijst. De verrassende deelnemer aan het WK liet sterke landen als Chili en Colombia achter zich in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie.

De laatste wedstrijd in de poulefase speelt Oranje tegen gastland Qatar op dinsdag 29 november.

Achtste finales

Oranje lijkt een goede kans te maken om de poulefase door te komen. Mocht dit inderdaad lukken treft het in de achtste finales een tegenstander uit Poule B. Daarin nemen Engeland, de Verenigde Staten, Iran en Wales, Oekraïne of Schotland. Deze landen strijden later nog in de play-offs om deze plek op het WK.

De winnaar van Poule A speelt in de achtste finales tegen de nummer 2 van Poule B. Deze worden gespeeld van 3 t/m 6 december.

Volledige Loting WK 2022

Hieronder het overzicht van de volledige loting voor het WK.

Poule A

Qatar
Nederland
Senegal
Ecuador

Poule B

Engeland
Verenigde Staten
Iran
Wales, Schotland of Oekraïne

Poule C

Argentinië
Mexico
Polen
Saoedi-Arabië

Poule D

Frankrijk
Denemarken
Tunesië
Peru, Australië of Verenigde Arabische Emiraten

Poule E

Spanje
Duitsland
Japan
Nieuw-Zeeland of Costa Rica

Poule F

België
Kroatië
Marokko
Canada

Poule G

Brazilië
Zwitserland
Servië
Kameroen

Poule H

Portugal
Uruguay
Zuid-Korea
Ghana

Reactie bondscoach Louis van Gaal op de loting WK 2022

Van Gaal reageerde na afloop van de loting dat hij de landen niet goed kent en er eigenlijk niks over kan zeggen. Wel gaf hij aan dat Oranje goede scouts heeft die de tegenstanders nu gaan analyseren.

Eerder deze week verwachtte Van Gaal al geluk te hebben en aan gastland Qatar te worden gekoppeld. Hij reageerde nu dat het een gokje was, maar het leuk vond dat zijn gokje uit is gekomen. De term ‘kleurrijke loting’ vond hij een goede uitdrukking voor deze uitkomst. Senegal is de kampioen van Afrika, dus geen makkelijke tegenstander.

Heel veel waarde hecht de bondscoach niet aan de loting. Hij gaf aan tijdens het WK van 2014 in zijn ogen in de zwaarste poule te zijn ingedeeld. Met wereldkampioen Spanje, Zuid-Amerikaans topland Chili en de vechtersbazen van Australië. Toch won Oranje de drie duels en ging door als poulewinnaar. Hij geeft aan dat het dus nog niet zo makkelijk is als iedereen denkt.