Hoe laat en wanneer speelt het Nederlands Elftal op het WK Qatar

In november begint het WK in Qatar en we hebben er allemaal veel zin in. We kijken vooral uit naar de wedstrijden van het Nederlands elftal. Oranjegekte is iets waar vrijwel iedereen blij van wordt. Als het Nederlands elftal speelt op een eindtoernooi, dan zijn Nederlanders meer met elkaar verbonden dan anders. Vanwege de hoge zomertemperaturen in Qatar wordt het WK deze keer in de winter gespeeld. De openingswedstrijd is op 21 november en de finale wordt gespeeld op 18 december. Nederland zit in een poule met Senegal, Ecuador en Qatar. Hieronder lees je meer over de speeldata, de tijden en de tegenstanders.

Groepswedstrijd 1: Nederland- Senegal op Maandag 21 November 2022 om 11:00 uur Nederlandse Tijd (openingswedstrijd WK 2022)
Op maandag 21 november speelt Oranje zijn eerste poulewedstrijd tegen Senegal. Deze wedstrijd is tevens de openingswedstrijd van het toernooi. De aftrap is om 11.00 uur ’s morgens, Nederlandse tijd, en de locatie is het Al Thumama Stadium in Al Thumama, een district van de hoofdstad Doha. Senegal won de Afrika Cup in 2021 en is op papier de sterkste tegenstander in de poule. Veel van hun spelers voetballen in Europa bij grote clubs in sterke competities. Sadio Mané is hun sterspeler en we kennen hem allemaal vanwege zijn geweldige prestaties bij Liverpool. Assists geven, doelpunten maken en tegenstanders passeren; Mané doet het al sinds jaar en dag op het allerhoogste niveau. Ook Édouard Mendy is een grote naam. Hij staat onder de lat bij Chelsea, waar hij wekelijks de beste spitsen voor zijn neus ziet opduiken. In korte tijd is Mendy uitgegroeid tot een van de beste keepers ter wereld. De aanvoerder van Senegal is Kalidou Koulibaly. Deze sterke centrumverdediger speelt al sinds 2014 bij Napoli. Daar neemt hij het wekelijks op tegen de beste aanvallers van de serie A. Koulibaly is sterk, snel, balvaardig en zijn opbouwende kwaliteiten zijn uitstekend. Al met al is Senegal een tegenstander van formaat.

Groepswedstrijd 2: Nederland -Ecuador op Vrijdag 25 November 2022 om 17:00 uur Nederlandse Tijd
Op vrijdag 25 november is Ecuador Oranjes tegenstander. De wedstrijd vindt ’s middags plaats en begint om 17.00 uur, Nederlandse tijd. Het Khalifa International Stadium in Doha is de plek waar de bal gaat rollen. Eigenlijk weten we niet veel over deze Zuid-Amerikaanse tegenstander. De meeste Ecuadoriaanse voetballers verdienen hun geld in diverse Zuid-Amerikaanse competities en in de Verenigde Staten. Allemaal voetbalcompetities die we in Nederland nauwelijks tot niet volgen. Ecuador nam drie keer eerder deel aan een WK. In 2002 en 2014 overleefden ze de poulefase niet en in 2006 haalden ze de achtste finales. Engeland won toen met 1-0 door een benutte vrije trap van David Beckham. Geen indrukwekkend WK-verleden van Ecuador, dat is duidelijk, maar laten we niet te lichtzinnig over deze tegenstander doen. De laatste keer dat Nederland tegen Ecuador speelde, was in 2014. Dat was een vriendschappelijke wedstrijd en Nederland speelde thuis. De eindstand was toen 1-1.

Groepswedstrijd 3 Nederland- Qatar op Dinsdag 29 November 2022 om 16:00 uur Nederlandse Tijd
Op dinsdag 29 november treedt Nederland aan tegen gastland Qatar. Dit is de laatste poulewedstrijd van Oranje en hij begint ‘s middags om 16.00 uur, Nederlandse tijd. Deze keer speelt Nederland in het Al Bayt Stadium in de stad Al Khor. Over Qatar weten we nog minder dan over Ecuador. Qatar doet voor het eerst mee aan het WK. Niet omdat ze zich gekwalificeerd hebben, maar omdat ze als gastland automatisch mogen deelnemen aan het toernooi. Voor zover bekend voetballen alle selectiespelers van Qatar bij clubs in de binnenlandse competitie, de Qatar Stars League. Qatar is een zogenaamde voetbaldwerg en mag normaal gesproken geen probleem zijn voor Oranje.

Hup, Holland hup
Nederland had geluk met de loting, daar was iedereen het over eens. Toch ligt het gevaar van onderschatting altijd op de loer. Het is aan Louis van Gaal en zijn staf om zich te verdiepen in de relatief onbekende tegenstanders. Daarnaast is het aan de ploeg om scherp te zijn én te blijven. Maar, in alle redelijkheid, een Oranje in vorm zal zich met weinig moeite plaatsen voor de volgende ronde. Ook daar zal iedereen het over eens zijn.