Voorspelling Wk 2022 Topscorer

Wie wordt topscorer van het WK? Waar moet ik op letten als ik een topscorer wil vinden voor het WK 2022?

De keuze voor een topscorer kan op basis van de historie van het WK een stuk eenvoudiger worden. Sinds de Argentijn Guillermo Stabilé in 1930 de eerste topschutter werd tijdens een eindronde, met acht goals, zijn slechts twee continenten verantwoordelijk geweest voor de winnaar van de ‘Golden Boot’: Zuid-Amerika en Europa. Dat die tendens is doorzet is heel waarschijnlijk, want vanuit Aziatische of Afrikaanse hoek valt geen trendbreuk te verwachten. Net zo min als Oceanië en Noord- en Midden Amerika deelnemers met scherpschutters afleveren.

Welke landen zijn favoriet voor de eindzege en welke potentiële topscorers zitten in die elftallen?

Als het gaat om de favorieten dan zijn het toch vooral de ‘usual suspects’ die je mag verwachten. Brazilië (met Neymar), Argentinië, (met Lautaro Martinez en Lionel Messi) en mogelijk Uruguay (met uiteraard Luis Suárez) leveren dan spelers die voor de doelpuntenproductie moeten zorgen als het gaat om een Zuid-Amerikaanse vertegenwoordiger. Al deze landen leverden al eens de topscorer. Dat geldt ook voor meerdere Europese landen, waarvan Duitsland met Gerd Müller, Miroslav Klose en Thomas Müller al drie keer de topschutter afleverde. Met Gnabry, Werner en Sané heeft het land ook nu productieve spelers, maar geen uitgesproken doelpuntenmachine. En dat de nog altijd actieve én trefzekere Thomas Müller zijn kunstje van alweer twaalf jaar geleden nog gaat herhalen, hij werd gedeeld topscorer, lijkt haast onmogelijk. De ‘Mannschaft’ is vooral een hecht team en niet afhankelijk van één scorende speler. Wat dat betreft hebben andere kansrijke kandidaten het na de voorronden anders gedaan. Landen als Nederland (met Memphis Depay), Engeland (Harry Kane), Frankrijk (Antoine Griezmann), Polen (Robert Lewandowski) en Portugal (Cristiano Ronaldo) zijn veel afhankelijker van één speler, vaak ook de penaltynemer van de ploeg. Kane was trouwens al eens de topschutter van een eindronde en zou als eerste in de historie zijn status kunnen bevestigen. Het komt niet vaak voor dat de topscorer van het WK uit een klein voetballand komt, dus het is aan te raden om bij het invullen van jouw poule een aanvaller te kiezen uit een van de “grote” landen, die ook kans maken op het winnen van het WK.

Wat zijn de topscorers van de kwalificatie rondes voor het WK 2022 per werelddeel?

Met Depay en Kane zijn ook de productiefste spelers van de kwalificatie in Europa tot dusverre genoemd. Sommige landen kunnen zich via promotieduels nog plaatsen en dus kunnen spelers nog stijgen in die ranglijst. Andere topscorers in de diverse continenten zijn eigenlijk al niet meer in de running. Marcelo Moreno van het niet gekwalificeerde Bolivia was tot dusverre de meest scorende speler in Zuid-Amerika, terwijl de andere continenten een kwalificatie kennen waarbij vaak tegen véél en minder zwaardere tegenstand wordt gespeeld. De Canadees Jonathan Davis van Lille scoorde bijvoorbeeld tegen Suriname drie keer, maar zal dat huzarenstukje op een WK echt niet herhalen.

Wie waren er topscorer bij het afgelopen EK en WK?

Harry Kane zien we als meest recente topscorer op een WK ook nu weer terug, maar de vier jaar eerdere ‘Golden Boot’ James Rodriguez van Columbia haalt het eindtoernooi niet. Ook de topscorer van het laatste EK zien we terug: de Portugees Cristiano Ronaldo deelde toen de eer met de Tsjech Patrick Schick. Ook de topscorer van vier jaar eerder op het EK, Antoine Griezmann, zou zijn status kunnen bevestigen.

Wat zijn de odds per speler voor de topscorer WK 2022 bij de bookmakers?

Natuurlijk is het voorspellen van een topscorer op een WK-eindronde zonder kennis van alle deelnemers en speelschema een onmogelijke opgave. Voorlopig zijn de voornaamste kandidaten Lionel Messi, Neymar Jr, Antoine Griezmann, Harry Kane, Cristiano Ronaldo, Gabriel Jesus en Timo Werner. Ze leveren in aflopende volgorde iets meer dan tien tot zestien keer de inleg op.

Hoeveel goals gaat de verwachte topscorer ongeveer maken op het aankomende WK?

Gerd Müller was met tien doelpunten in 1970 de laatste topscorer die tijdens een eindronde de dubbele cijfers haalde. Ondanks het toegenomen aantal deelnemende ploegen (en dus wedstrijden) kwam sindsdien niemand meer aan die cijfers. Alleen Lato (7 in 1974) en Ronaldo (8 in 2002) kwamen in de buurt, maar eigenlijk is de rode draad: zes doelpunten is de max.